Adobe Sahibi Kimdir?

Herkesin aklında Adobe sahibi kimdir sorusu var. Adobe kim kurdu? Yani Adobe markasının sahibi kim?

adobe sahibi kim

Tasarımcılar, sanatçılar ve içerik üreticileri için dünyanın en iyi yazılımlarını üreten Adobe kim tarafından bulundu? Adobe sahibi kimdir? Değerli AdobeDers okurları, bu gün sizlere birazcık Adobe tarihinden bahsedeceğim. Umarım bu yazı hem merakınızı giderir hem de sizi daha çok çalışmaya motive eder. Hazırsanız çayınızı kahvenizi hazırlayın ve başlangıcı yapalım.

Adobe markası 1982 yılının Aralık ayında kuruldu. Meşhur Adobe kurucuları ise John Warnock ve Charles Geschke. İki bilgisayar mühendisi ve iş adamı tarafından kurulan Adobe çok kısa sürede sektörün lider markası oldu. 2019 yılında ise dünya çapında 21.000 üzerinde çalışana sahip olan Adobe, her yıl değer kazanmaya devam ediyor.

Peki şimdiki Adobe sahibi kim? Adobe halka açık bir şirket olduğu için tek bir sahibi yok. Hisselerini satın alan herkes belirli bir yüzdesine sahip olabiliyor. Şu an için şirketin CEO pozisyonda Shantanu Narayen, CTO pozisyonunda ise Abhay Parasnis var. Şirketin merkezi ise California San Jose sınırları içerisinde bulunmakta.

Ayrıca sizlere ilginç bir bilgi daha vermek istiyorum. Apple Inc. an itibariyle Adobe hisselerinin %15 gibi bir civarına sahiplik ediyor. Hem finans hem de yazılım anlamda uzun süredir ortaklık eden bu iki şirketin gelecekte yapacakları ortak çalışmalar ise büyük bir merak konusu.

ADOBENİN KAÇ UYGULAMASI VAR?  ADOBE OKUNUŞU

Adobe Rakipleri

Adobe sektörde bir nevi tekel, monopol olmuş durumda. Bütün dijital tasarım ve sanat alanlarında lider programlara sahip. Ancak rakipleri de yok değil. Her ne kadar bu rakipler Adobe markasını zorlayacak güçte olmasalar da yine de adlarından söz ettirmeyi başarıyorlar. İsterseniz hep birlikte Adobe ile rekabete girmeye çalışan markaları sıralayalım.

ADOBE KULLANICI SAYISI

1. Google

Google web designer ile Adobe Dreamweaver, Google analytics ile Adobe analytics şimdilik rekabet halinde. Ancak bu rekabet çok da kızışmış durumda değil. İki şirket te sanırım doğrudan yüz yüze gelmemek rekabeti zorlamayı tercih etmiyorlar. Bu rekabet bulut sistemlerinde de mevcut. Google cloud ve Adobe marketing cloud doğrudan olmasa da dolaylı yoldan rekabet halinde.

2. Autodesk

3ds Max, Maya, FBX, Lumion, Autocad, Fusion, Inventor ve Sketch gibi Autodesk programları doğrudan Adobe ile rekabet halinde. 3 boyutlu render, video, kurgu, montaj, çizim, v.b. alanlarında Adobe ile en büyük rekabete sahip olan kurum şimdilik Autodesk. Fakat her şeye rağmen marketin en büyük yüzdesini elinde tutan taraf pek tabi ki Adobe.

3. SAP

Dijital marketing konusunda Adobe ile rekabete girip öne geçen Alman yazılım şirketi SAP ise listemize 3. sıradan giriş yaptı. Cloud Wars rekabet sıralamasında geçtiğimiz yıl SAP 5. sırada iken Adobe 10. sırada bulunuyor.

4. Microsoft

Microsoft 365 ve ofis uygulamaları da aslına bakarsanız Adobe yazılımlarına alternatif niteliğindeler. Tabi maalesef Microsoft uygulamaları kalite ve teknik anlamda Adobe programlarının kat be kat gerisindeler. Yine de asıl rekabetleri Microsoft Azure ile Adobe Marketing Cloud arasında ilerliyor.

5. Diğerleri

Çeşitli alan ve sektörler içerisinde Adobe ile rekabette olan diğer kurumlar ise şunlar:


Son olarak Adobe sahibi kimdir sorusunun cevabını Adobe halka açık bir şirkettir olarak vermiş olduk. Yani sonuç itibariyle Adobe şirketinin sahibi hissedarları. Umarım merakınızı giderebilmişimdir, aklınıza takılan sorular ve düşünceleriniz için aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Son olarak sizden ricam bu siteyi yer imlerinize eklemeniz ve discord kanalımıza katılmanız. Şimdilik hepinize iyi eğlenceler ve başarılar diliyorum, kendinize iyi bakın, hoşça kalın.

Exit mobile version