Hangi Adobe Programı Ne İşe Yarar?

Adobe pek çok programa sahip ancak Adobe programları ne işe yarar? Yani adobe hangi program ne işe yarar?

adobe programları ne işe yarıyor

Hoş geldiniz değerli genç tasarımcılar ve girişimciler. Bu gün sizler için hangi adobe programı ne işe yarar sorusunu cevaplayacağım. Bu doğrultuda en popüler 10 Adobe programını sıraladım ve ne işe yaradıklarını anlattım. Bu yazıyı okuduktan sonra siz de Adobe programlarının ne işe yaradığını öğreneceksiniz. Hazırsanız bu kapsamlı rehber hemen başlasın.

Hangi Adobe programı ne işe yarar?

1. Photoshop – Foto Manipülasyon

Photoshop hali hazırda kelime anlamı itibariyle foto manipülasyon demek. Bu foto manipülasyon dediğimiz şey ise her türlü fotoğraf düzenleme yöntemini çatısı altında toplayan bir olgu.

Kısaca belirtmemiz gerekirse Photoshop fotoğraf düzenlemeye yarar deyip geçebiliriz. Bu düzenlemeler ise saymakla bitmez. Filtreleme, obje silme/ekleme, akne silme, kesme, kırpma, birleştirme ve efekt ekleme. Bir çırpıda akla gelen bunlar ama emin olun Photoshop ile yapılabilecekler saymakla bitmiyor.

Eline Photoshop uygulamasını alan birisi fotoğraf düzenleme, grafik tasarım, web tasarım, gif, reklam, dijital tasarım ve sosyal medya tasarımı yapabilir. Hatta Photoshop ile kısıtlı da olsa video bile düzenlenebiliyor.

Detaylar için: PHOTOSHOP KULLANIM ALANLARI

2. Illustrator – Dijital Çizim

Adobe illustrator ile sayısız dijital çizimi hayata geçirebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey ise biraz ilham ve biraz pratik. Gerisi çorap söküğü gibi geliyor inan bana.

Kısaca Adobe Illustrator dijital çizim yapmaya yarar. Dijital çizimleri istediğiniz her yerde kullanabilir, stok fotoğraf sitesine satarak para da kazanabilirsiniz. Ayrıca hareketli 2d animasyon video yaparken de Illustrator ile çizilmiş vektör parçaları kullanılır.

Detaylar için: ILLUSTRATOR KULLANIM ALANLARI

3. Lightroom – Fotoğraf Filtreleme

Fotoğrafçıların vazgeçilmez programı Lightroom ile devam ediyoruz. Lightroom fotoğraf filtreleme işlemlerinde en etkili programdır. RAW formatındaki görselleri de filtrelemeye yarar. Malum sarı sitedeki profesyonel ilanlar hep Lightroom ile filtrelenmiştir. Tabi fotoğrafçıların düzenlediği özel gün fotoğrafları da.

Detaylar için: LİGHTROOM KULLANIM ALANLARI

4. After Effects – Efekt, Animasyon ve Hareketli Tasarım

After Effects videolara efekt eklemeye yarar. Ayriyeten yine After Effects ile kurgu, montaj ve animasyon videoları yapabilirsiniz. Çok amaçlı olan bu uygulamayı dizi, film ve çizgi film stüdyoları kullanmaktadır. Youtuber kesiminin de yine bu yazılımı kullandığını belirtmeden geçmeyelim.

Detaylar için: AFTER EFFECTS KULLANIM ALANLARI

5. Premiere Pro – Kurgu, Montaj ve Video Düzenleme

Premiere Pro sektörün en gelişmiş kurgu, montaj ve video düzenleme programıdır. Profesyonelce Premiere Pro ile belgesel, Youtube videosu, film, dizi, reklam ve bilgilendirici videolar yapılabilir. Tek ihtiyacınız olan şey bir adet kamera, bilgisayar ve Premiere Pro.

Endüstri standartlarında bir program olan Premiere Pro çok büyük stüdyolar tarafından da kullanılıyor. Bizim gibi üçüncü kullanıcının böyle bir programa evinde ulaşabilmesi büyük şans.

Detaylar için: PREMİERE PRO KULLANIM ALANLARI

6. Media Encoder – Video Format Düzenleme ve Render

After Effects, Premiere Pro, Character Animator ve Animate gibi pek çok Adobe programı ile yaptığınız kompozisyonların çıktısını Media Encoder ile alırsınız. Yani demek istediğim şey kısaca Media Encoder bir Adobe render programıdır. Tabi bu çıktıyı alırken dilediğiniz format, uzantı, bitrate, codec, çözünürlük, ölçek, v.b. tarafınızca seçilebiliyor.

Son ütücü de diyebileceğimiz Media Encoder videolarınızın teknik anlamda son dokunuşunu yaparak sunuma hazır hale getirir.

Detaylar için: MEDİA ENCODER KULLANIM ALANLARI

7. InDesign – Mizanpaj ve Kapak Tasarımları

InDesign mizanpaj yapmaya yarar. Peki ya mizanpaj nedir? Kelime anlamı olarak sayfa düzeni anlamına gelir. Peki bu sayfa düzeni hazırlama programı InDesign ile neler yapılabiliyor? Bir çırpıda gazete, dergi, kitap, kartvizit, broşür, poster, etiket, el ilanı, kartpostal ve çizgi roman gibi basılı eserleri sıralayabiliriz.

Tabi çeşitli sosyal medya paylaşımları da bu format ile hazırlanıp paylaşılabilir. Üstelik Photoshop ve Illustrator ile birlikte kullanıldığı zaman çok daha kaliteli eserlerin ortaya çıkabildiğini unutmayın.

Detaylar için: INDESİGN KULLANIM ALANLARI

8. Animate – Karakter Rig

Adobe animate ise 8. sırada hangi Adobe programı ne işe yarar sorusunun muhatabı oluyor. Animate bir 2d animasyon yazılımıdır. Flash animasyonları da destekler. Ancak çok kısa çalışmaları ve hareketli web reklamlarını tasarlamada kullanılır. Daha çok çizgi film gibi veya profesyonel 2d animasyon videoları hazırlamak istiyorsanız After Effects kullanmalısınız. Tabi herhangi bir internet sitesinde gözükecek hareketli bir reklam için animate doğru tercih olacaktır.

Illustrator ile çizilmiş vektörleri Animate içerisine atıp hareketlendirebilirsiniz. Buna biz karakter rig diyoruz. Yani vücudun, kolun, bacağın ve kafanın karaktere göre hareket etmesi.

Detaylar için: ANİMATE KULLANIM ALANLARI

9. Substance 3D – Üç Boyutlu Tasarımlar

Önceden üç boyutlu tasarımlar için Adobe InDesign programını kullanıyorduk. O program hala daha mevcut ancak Substance şu an için en gelişmiş Adobe 3d programı.

Substance 3D ile üç boyutlu tasarımlar yaratabilir ve bunları hareketlendirebilirsiniz. Programın en keyifli bölümü de yarattığınız üç boyutlu araçları boyama evresi. Gerçekten çok gelişmiş olan Substance 3D kullanırken insanı oyun oynuyormuş gibi hissettiriyor.

10. Audition – Ses Düzenleme ve Manipülasyonu

Adobe Audition ses kaydetmeye ve düzenlemeye yarar. Endüstriyel standartlara sahip olan Audition pek çok profesyonel stüdyo tarafından kullanılıyor. Bununla kendi müziklerinizi yaratabilir, mix yapabilir ve efektlerle dizayn edebilirsiniz. Üstelik bozuk durumda olan zor anlaşılan sesleri restore etme imkanınız da var. Özetle sesle ilgili bir şeye ihtiyacınız varsa Audition sizi yüz üstü bırakmayacak bir programdır. Özellikle son yıllarda podcast popülerleştiği için Audition çok daha fazla kullanılmaya başladı.


En popüler Adobe programların ne işe yaradıklarını kısaca anlatmaya çalıştım. Birazcık yararlı olabildiysem ne mutlu bana. Şimdi sıra sizde, aşağıya yorum atmanızı ve bu siteyi tarayıcınızın yer imlerine eklemenizi rica ediyorum. Hepsi bu kadar, hepinize başarılar dilerim, şimdilik hoşça kalın.

Exit mobile version