Photoshop Fotoğraf Bulanıklık Netleştirme Yöntemleri

Adobe Photoshop ile görsel, fotoğraf ve bulanıklık netleştirme yöntemleri ile karşınızdayız. Photoshop bulanıklık giderme taktikleri.

photoshop fotoğraf bulanıklık netleştirme

Merhaba değerli Photoshop kullanıcıları. Bu gün son zamanlarda en sık sorulan sorulardan birisini cevaplayacağız. Photoshop ile fotoğraf bulanıklığı nasıl netleştirilir? Adobe Photoshop fotoğraf bulanıklık netleştirme yöntemleri nelerdir?

ADOBE PHOTOSHOP KULLANIM ALANLARI

Tasarımcının, kullanıcının, izleyicinin ve fotoğrafçının yani kısaca herkesin en sevmediği şeylerin başında bulanık fotoğraflar gelir. Bulanık bir görüntüye sahip olan görsel ile kimseyi ikna edemezsiniz. Bunun için her zaman net fotoğraflar çekilmeli ve net görüntülere sahip tasarımlar hazırlanmalı. Ancak yeni ve daha net bir fotoğraf çekme imkanımız yoksa farklı yollara baş vurmalıyız. Bu yollarda Adobe Photoshop programı bizim bir numaralı yardımcımız olacaktır.

Buyurun tasarımcılar, karşınızda Photoshop fotoğraf ve bulanıklık netleştirme yöntemleri:

1. Akıllı Keskinleştirme

Photoshop programı 2021 – 2022 sezonu itibariyle hiç olmadığı kadar gelişti. Özellikle programda kullanılan yapay zeka şu anda formunun zirvesinde. Fotoğraf netleştirme işlemlerinde de bu yapay zekadan faydalanacağız.

Akıllı keskinleştirme dediğimiz şey, Photoshop içinde bulunan bir fotoğraf filtresidir. Bu fotoğraf filtresi akıllı keskinleştirme yaparak fotoğrafları fazlasıyla netleştirir. Bu yöntemi uygulamak için tek yapmanız gereken fotoğrafı Photoshop ile açıp yukarıdan filtrelere gelmek. Filtreler > keskinleştirme > akıllı keskinleştirme yolunu takip edebilirsiniz. Bunun İngilizcesi ise filter > sharpen > smart filter olacaktır.

Photoshop akıllı keskinleştirme ayarları ise fotoğraftan fotoğrafa değişmektedir. Ben genelde keskinleştirme yüzdesi %30 – %40 arasında tutuyorum. Alan pixel sayısı ve noise azaltma ayarları ise değişken. O yüzden siz netleştirmek istediğiniz fotoğrafa akıllı keskinleştirme filtresini uygulayın ve istediğiniz netliğe ulaşana kadar ayarları deneyin.

2. Keskinliği Azaltma Maskesi

Bir başka Adobe Photoshop filtresi ile devam ediyoruz. Keskinliği azaltma maskesi, fotoğraf netleştirme işlemlerinde uygulayabileceğiniz bir Photoshop filtresidir. Başarılı bir yöntem olduğu ise şüphe götürmez bir gerçek. Photoshop bulanıklık giderme için uygulayabileceğiniz bu filtrenin yolu ise şöyle: Filtreler > keskinleştirme > keskinliği azaltma maskesi. Tabi bu filtreyi uygulamadan önce katmanlardan fotoğrafınızı seçtiğinize emin olun.

Photoshop keskinliği azaltma maskesi ayarları da yine aynı şekilde fotoğrafa göre değişiyor. Zaten bir kaç deneme yanılma yaptıktan sonra fotoğrafınız için en net ayarları kendiniz bulacaksınız. Sizden istenen şey sadece biraz sabır ve emek.

3. High Pass Filtresi

Üçüncü ve son Photoshop bulanıklık giderme yöntemi ise high pass filtresinin kullanımından geçiyor. Bu üç adımdan birisi mutlaka o aradığınız netleşmeyi sağlayacaktır. Ardından işinize yarayan filtreyi bir yere yazın ve unutmayın. Böylece ne zaman ihtiyacınız olsa anında kullanabilirsiniz. Tabi kullandığınız yüzdeleri ve ayarları da bir kenara yazın derim.

High pass filtresini uygulamadan önce fotoğrafınızı katmanlar bölümünde kopyalayın. İki adet fotoğraf oluşsun. Sonra bu ikisi arasından layer sırasında yukarıda olana high pass filtresini uygulayın. Bu filtrenin yolu ise sırasıyla filter, other, high pass olacak. Burada gireceğiniz ayarlar fotoğraftan fotoğrafa değişiyor. Net değerler vermediğim için bazılarınız kızıyor biliyorum ama her fotoğrafın bulanıklığı farklı. Kimisi az bulanık, kimisi çok. O yüzden bu değerleri kendiniz bulmalısınız. Ardından da high pass filtresini uyguladığınız üstteki fotoğraf katmanını overlay olarak değiştirin. İşlem tamamlanmıştır, net fotoğrafınız hayırlı olsun.


Adobe Photoshop ile görsel netleştirme konusunu da böylelikle kapatmış olduk. Photoshop veya konuyla ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmına bekleriz.

PHOTOSHOP BENZERİ PROGRAMLAR

Şimdilik hepsi bu kadardı arkadaşlar, okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için sağ olun. Sizlere tasarımlarınızda başarılar dilerim. En kısa zamanda tekrar görüşmek dileğiyle, şimdilik hoşça kalın.

Exit mobile version