Photoshop Kullanım Alanları

Adobe Photoshop nerelerde kullanılır?

photoshop kulanım alanları

Adobe Photoshop gelmiş geçmiş en güçlü, en etkili, en profesyonel ve en iyi fotoğraf düzenleme programı. Artık bu hususta neredeyse herkes hem fikir olmuş vaziyette. Bir fotoğraf düzenleme programı olan Adobe Photoshop takdir edeceğiniz üzere fotoğraf düzenlemede kullanılıyor. Elbette bu Photoshop nerede kullanılır sorusunun yegane cevabı değil. Bu sayfada kısaca Photoshop ile neler yapılabilir, bu yazılım hangi sektörlerde kullanılır ve genel Photoshop prensiplerini bulacaksınız.

ADOBE PHOTOSHOP BENZERİ PROGRAMLAR

Photoshop dediğimiz şeyin Türkçesi aslına bakarsanız foto manipülasyon. Programın adı da özel isim değil direkt olarak Photoshop olarak seçilmiş. Adobe yılların birikimi, Arge ve devasa reklam bütçeleri ile Photoshop yazılımını sektörün bir numarası yapmayı başardı. Bu çok uzun süredir böyle ve uzun süre daha devam edecek gibi duruyor. Photoshop yani fotoğraf manipülasyonu denilince akla ilk olarak Adobe Photoshop programı geliyor. Bunun en büyük sebebi de Photoshop sanat eserinin artık bir marka olmuş olması. Çoğu kişi belki de yüzlerce programı yöneten Adobe isminden daha çok, Adobe markasının çıkardığı Photoshop programını tanıyor.

Peki madem öyle bu Adobe Photoshop programı nerelerde kullanılır? Bu merak edilen sorunun cevabı bu sayfada maddeler halinde sizlere sunulmuş vaziyette. İşte Photoshop kullanım alanları:

1. Fotoğraf Düzenleme

Kelime anlamı foto manipülasyon olan Photoshop programıyla elbette ilk olarak fotoğraf düzenleme işlemi yapılabilir diyerek başlayalım. Zaten asıl olarak bu madde için üretilen Photoshop daha sonra geliştirilerek çok daha kapsamlı bir program oldu. Diğer kategorilerin kimisinde iyi kimisinde orta düzeyde olan Photoshop, fotoğraf düzenleme işlemlerinde ise dünyanın en iyisi konumunda.

Photoshop fotoğraf düzenleme kullanım alanları:

2. Grafik Tasarım

Grafik tasarım işiyle uğraşan kişiler pek çok yazılımı aynı anda kullanmak zorundalar. Ancak yoğunlaştıkları alandan bağımsız bir şeklide en çok kullandıkları programın başında Photoshop gelir. Photoshop ile pek çok grafik tasarım işini gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Bionluk ve Fiverr gibi freelancer sitelerine girip bakın. Orada Photoshop kullanarak hizmet veren yüzlerce freelancer ve binlerce iş ilanı göreceksiniz. Pek çok kişi Photoshop ile grafik tasarım yaparak para kazanmaya çalıştığı için fiyatlar oldukça düşük. Üstelik rekabet de hat safhada. Yine de siz kaliteli ürünler ortaya koyarak aradan sıyrılıp başarı elde edebilirsiniz.

Photoshop kullanım alanlarından grafik tasarım yöntemleri:

3. Web Tasarım

Adobe Photoshop programının kullanım alanlarından birisinin de web tasarım olduğunu biliyor muydunuz? Tabi şimdi bu web tasarım işleri temelde kodlama ile yapılıyor orası öyle. Ama bunun bir de görsel yanı var, tasarımı var ve sunumu var. Çok hızlı açılan, kullanışlı ve çok özellikli sağlam bir web sitesi yapabiliriz. Ancak sitenin görsel yapısı ve düzeni göze hoş gelmiyorsa maalesef okuyucuyu sitede tutmak pek de mümkün olmayacaktır. Bir de düzgün reklam yerleşimi yapabilmek için tasarımsal anlamda kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor. Aksi taktirde site çok fazla tıklanma alsa bile reklamlara tıklanma oranı düşük olabiliyor. Bu da sitenin gelirlerini azaltıyor. O yüzden web tasarımda photoshop ve grafik tasarım hayati önem taşımaktadır.

Photoshop ile web tasarım:

4. Reklamcılık

Belki bir çoğunuz bunu tahmin etmeyecekti ama reklamcılıkta da Photoshop çok ama çokça defa kullanılabiliyor. Televizyonda görmüş olduğunuz reklamlardaki görsellere dikkat edin. Pek çoğu hatta neredeyse tamamı Photoshop ile yapılmış, belki de düzenlemiş görseller. Reklamcılığı televizyonun dışına çıkıp biraz daha geniş alalım. İnternet reklamları, sokaklardaki billboardlar, reklam broşürleri ve bu tarz pek çok görsel reklamcılıkta bu program fazlasıyla kullanılmakta.

Photoshop ile reklam:

5. Dijital Çizim

Elbette Illustrator kadar kapsamlı bir çalışma yapılamayacaktır ancak Photoshop ile de çeşitli dijital çizimler üretilebilir. Geometrik şekiller, fırçalar, kalemler, damlacıklar, makaslar, typography araçları ve bunların çok daha fazlası bu programın içerisinde mevcut. Elinizin altında bulunan bu yüzlerce araç sayesinde hayalinizdeki pek çok dijital çizimi hayata geçirebilirsiniz. Muhakkak bu iş için yaratıcılık, yetenek, ilham, inanç ve sabır gerekiyor.

Adobe Photoshop ile dijital çizim:

6. Gif Tasarlama

via GIPHY

Komik gif paylaşımlarını hepimiz seviyoruz öyle değil mi? Belki aranızda arkadaşlarına komik video gif görselleri göndermeyi çok seven okurlarımız da mevcuttur. Peki ya Adobe Photoshop ile gif tasarımı yapılabildiğini biliyor muydunuz? Ama Photoshop görsel düzenleme programı değil miydi dediğinizi duyar gibiyim. Evet öyle ancak gif de zaten art arda görünen görsellerden oluşan bir format.

Adobe Photoshop ile gif yapmak mümkün mü? Evet fazlasıyla mümkündür. Hatta internette gördüğünüz gif görsellerin pek çoğu hali hazırda Photoshop ile yapıldı. Adobe Photoshop ile gif nasıl yapılır? Photoshop açılır, dosya ve scriptler yolu izlenilir. O bölümden daha önce hali hazırda hazırlanmış görsel sekanslar seçilir ve sonuçta gif olarak kaydedilir. Tabii ki de daha detaylı rehber için adobe resmi sitesindeki gif yapma rehberini inceleyebilirsiniz.

7. Video Düzenleme

Evet yanlış duymadınız. Photoshop programı 2021 yılı itibariyle hiç olmadığı kadar kapsamlı bir hal aldı. Artık videoları bile düzenlemeye yarıyor. Elbette After Effects gibi çok kapsamlı bir montaj yapmanız mümkün değil. Ancak yine de Photoshop ile videolarınıza belirli başlı efektler ekleyebilir ve ufak dokunuşlar yapabilirsiniz.

ILLUSTRATOR KULLANIM ALANLARI

Yani görüyorsunuz işte fazlasıyla bereketli, hatta kutsanmış bir programla karşı karşıyayız. Photoshop ile yapamayacağınız şey yok gibi duruyor. O halde ne duruyorsunuz? Hemen çalışmalara başlayın ve hayalinizdeki tasarımları hayata geçirin. Adobeders sitesini de tarayıcınızın yer imlerine eklemeyi unutmayın ki sık sık görüşelim. Son olarak kendinize iyi bakın ve hoşça kalın!

Exit mobile version