Lightroom Kullanım Alanları

Adobe Lightroom nedir, ne işe yarar ve ne için kullanılır?

lightroom kullanım alanları

Kıymetli dostlarım, daha önceki yazımda Adobe Photoshop kullanım alanları hakkında bilgiler vermiştim. Şimdi ise sıra bir başka Adobe programına geldi. Bu günkü yazımın ana konusu Adobe Lightroom kullanım alanları olacak. Yani tam adıyla Adobe Photoshop Lightroom.

Bu program asıl olarak fotoğrafçılar için üretildi. Yaptığı işler fotoğraf düzenleme, fotoğraf manipülasyonu, luminance ve filtrelemedir. Bu işlemlerin tamamı Photoshop ile de yapılabiliyor, doğru. Ancak, Lightroom programının farkı, bu işlemleri hiç kasmadan (raw) yapması, fotoğrafçılar için programın sadeleştirilmesi ve toplu düzenleme (katalog) seçeneği. Ayrıca en iyi RAW işleme programı da Adobe Lightroom. Bu saydığım özellikler sayesinde Lightroom, dijital fotoğrafçılığa yep yeni bir soluk getirdi. Elbette bu program fotoğrafçılara mahsus değil. Gerek sosyal medya, gerekse de kişisel kullanım için kendi fotoğraflarınızı Lightroom ile çok daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Lightroom Benzeri Programlar

Lightroom asıl olarak fotoğrafçılar için üretilmiş bir program, fakat çeşitli amaçlar doğrultusunda çok geniş bir kitle tarafından kullanılıyor dedik. Bu husus asıl konumuz olduğu için biraz daha detaya inme vaktinin geldiğini düşünüyorum. Buyurun işte liste halinde Adobe Lightroom kullanım alanları:

1. Profesyonel Fotoğrafçılık

Yazının başında defalarca söylediğim gibi, Lightroom fotoğrafçılık üzerine yaratılmış bir program. Haliyle Lightroom kullanım alanları başında da profesyonel fotoğrafçılık geliyor. Bilirsiniz insanlar özel günlerini ölümsüzleştirmek için profesyonel fotoğrafçılar ile anlaşırlar. Önemli işlerde kullanılan vesikalık fotoğraflar için de yine fotoğrafçılara gidilir. Şimdi size soruyorum, fotoğrafçıların çekmiş oldukları fotoğrafları hangi yazılım ile düzenlediklerini hiç düşünmüş müydünüz? Şimdi düşünmüş olsanız bile daha erken yaşlarınızda bunu düşünmediğinize bahse girerim.

İşinde gerçekten profesyonel olan fotoğrafçılar Adobe Lightroom programını kullanırlar. Bu yazılım sayesinde çekmiş oldukları fotoğrafları düzenlerler ve daha kaliteli hale getirirler. Tam olarak nasıl yaptıklarını ve neler yaptıklarını ise aşağıda maddeler halinde sıraladım.

Profesyonel fotoğrafçılıkta Lightroom kullanım alanları:

2. Amatör Fotoğrafçılık

Ülkemizde pek çok insan çeşitli sebeplerden ötürü hobi sahibi olmaya fırsat bulamasa da dünyada yüzlerce hobi alanı mevcut. Bunlardan bir tanesi de amatör fotoğrafçılık. Fotoğrafçılık hobisi ile işiyle ilgilenen kişiler anı yakalamayı ve kaliteli görüntüler elde etmeyi hedeflerler. Bu iş her ne kadar anı yakalamak ve uygun ortamı bulmaktan geçse de, bunun bir de dijital yönü var. Burada da Lightroom devreye giriyor.

Fotoğraf çeken aletler genelde fazla yer tutmamaları açısından fotoğrafları .jpeg olarak kaydederler. Ancak uzantı seçmek için ayarlara girildiğinde RAW isimli bir başka uzantı daha görülebilir. RAW olarak çekilen fotoğraflar, .jpeg uzantısına nazaran çok daha kalitelidirler ancak boyutları da oldukça büyüktür. İşte Lightroom programı da bu RAW görsellerin kalitelerini düşürmeden boyutlarını düşürmeye yarar.

3. Emlak Fotoğrafları

Emlak fotoğraflarında da sık sık Adobe Lightroom etkilerini görmekteyiz. Bunun yegane sebebi de elbette sunum. Satılmak istenen ev ne kadar güzel olursa olsun, çekilen fotoğraflar kalitesiz ise müşterinin ilgisini çekemez. Lightroom programı ise çekilen ev fotoğraflarına harika bir renk ayarı yaparak müşterinin aklını başından alır. İddia ediyorum etkili bir fotoğraf manipülasyonu ve doğru filtreler ile sade bir mekan, büyülü bir hale çevrilebilir.

4. Galeri Araç Fotoğrafları

Hepimizin bakmayı çok sevdiği sahibinden araç fotoğrafları da Lightroom ile bir üst noktaya taşınabilir ve taşınıyor da. Araçlar bilhassa ülkemizde haddinden fazla önem taşınan şeyler. İnsanlar sık sık arabaları ile duygusal bağ kuruyorlar. Yeri geliyor yeni araçların hayallerini kuruyorlar. Araba özelliklerini maddeler halinde okuyoruz evet. Ama içini açıp kaç beygir olduğunu göremiyoruz. İşte bu yüzden aracın dış görünümü ve sunumu çok önemli. Lightroom filtreleri de tam olarak burada devreye giriyor. Elit görsellere sahip bir araç, değerinden daha pahalıya ve daha çabuk bir şekilde satıldığında hiç şaşırmayın.

5. Ürün Fotoğrafları

Ürün fotoğraf çekimlerinde de Lightroom programının çok etkili olduğunu bilmenizi isterim. Belki rafta dururken yüzüne bakılmayacak olan ürünler, fotoğrafta büyülü bir hale geliyorlar. Sonuçta reklamcılık da böyle bir şey. İçinde yaşamış olduğumuz kapitalizm ve tüketim dünyasında kafamızı nereye çevirsek onlarca ürün görüyoruz. Bu ürünlerin pazarlanması açısında yapılan fotoğraf çekimlerinde de Lightroom kullanıldığını biliyoruz.

Ürün kategorisinde Lightroom kullanım alanları:

6. Manken ve Modellerin Çekimleri

O çok ünlü manken ve modellerin aslında bir numarası yok demek istemiyorum. Ancak o çekimlerde en kaliteli kameraların kullanıldığını ve Lightroom ile düzenlendiğini de söylemezsek olmaz. Clarity efekti ile modellerin nasıl ön plana çıkarıldığını ve daha canlı bir görüntü ortaya konulduğunu bilmemiz gerekiyor. Hatta çekimlerde harcanan zaman ve emekten daha çoğunun dijital ortamda fotoğrafların düzenlenmesine harcandığını aklımızın bir köşesine iliştirebiliriz.

7. Web Tasarım

Lightroom programının html5 tabanlı siteler için galeri sayfaları oluşturabildiğini biliyor muydunuz? Web tasarım ile ilgilenen kişiler, galeri tabanlı siteler için bu programı kullanabilirler. Galeri tabanlı siteler ise portföy siteleri, stok fotoğraf siteleri, ressam siteleri ve hatta ürün siteleri olabilirler. Benim bir çırpıda aklıma gelenler bunlar. Ama eminim ki daha pek çok web site kategorisinde Adobe Lightroom kullanılmakta.

8. Slayt Yapımı

Adobe Lightroom kullanım alanları arasında slayt yapımı da bulunmakta. Hepinizin malumu biz bir slayt ülkesindeyiz. Üniversitelerde öğretmenler tahtaya çıkar, 5 yıl önce hazırlamış olduğu slayt gösterisini ezberden anlatır ve dersi bitirir. Eğitim hayatım slayt izlemek ile geçti desem yalan olmaz. Tabi bizimkiler bu slaytları PowerPoint gibi çağ dışı uygulamalar ile yapıyorlardı. Ancak Lightroom ile son derece profesyonel ve elit slaytlar hazırlanabiliyor. Buradan bütün akademisyenlere duyurulur. Malum biliyorsunuz uzmanlık alanları slayt okumak.

9. Harita Tasarımı

Lightroom son güncellemeleriyle birlikte harita tasarım araçlarını bünyesine dahil etti. Harita tasarımında ihtiyaç duyulan pek çok özellik Lightroom içerisinde mevcut. Yani aslında çok da gerekli miydi bilmiyorum. Çünkü harita tasarımı çok niş bir alan. Öyle herkesin yapacağı veya yapma gereksinimi duyacağı bir şey değil çünkü. Ama yine de harita tasarımının nasıl yapıldığını ve araçlarını öğrenmek istiyorsanız Lightroom programını açıp ilgili bölümü inceleyebilirsiniz.

10. Kitap Şablonu

Adobe Lightroom programına harita tasarım ile birlikte kitap tasarım araçlarını da kısa bir süre önce dahil etti. Bu yenilik sayesinde pek çok kitap çeşidinin tasarımını yapabilirsiniz. Bunlar renkli kitaplar, fotoğraflı kitaplar, kataloglar, dergiler ve diğerleri olarak özetlenebilir. Özellikle ön kapak ve arka kapak tasarımları için çok etkili bir panel oluşturulmuş. Tek tuşla harika tasarımlar yapabiliyorsunuz.

Exit mobile version