Lightroom Benzeri Programlar

Adobe Lightroom alternatifleri.

lightroom benzeri programlar

Sevgili dostlar bu yazıda Lightroom benzeri programlar için özel bir liste hazırladım. Fotoğrafçılar için özel olarak geliştirilmiş olan Adobe Lightroom, gerek ücreti gerekse de kullanım zorluğu açısından bazılarınızı alternatiflerine yönlendiriyor. Özellikle RAW fotoğraf düzenleme adına Lightroom kullanan kişiler, bu sayfadaki programlardan yararlanabilecekler.

Lightroom Kullanım Alanları

1. Luminar AI

Adobe Lightroom için en büyük rakip, yenilikçi teknolojisi ile birlikte Luminar AI. Yazılımın adında geçen AI açılım itibariyle Artificial Intelligence yani yapay zeka anlamına geliyor. Fotoğraf düzenleme ve filtrelemede yapay zekayı kullanan Luminar AI ile Lightroom benzeri programlar listemize başlamış olalım.

Ücretsiz bir şekilde bir kaç eski sürüm olan Luminar 3 yazılımına buradan sahip olabilirsiniz. Ancak bu işte profesyonel bir şekilde çalışıyorsanız, ücretini ödeyerek en güncel sürüm olan Luminar AI programını edinmenizi öneririm. Aslında Luminar son sürümünün de demo versiyonu ücretsiz. Bu ücretsiz versiyonla da pek çok çalışma yapılabiliyor. Programı premium sürüme yükseltip bütün özellikleri açmanın ücreti ise $90 civarında. Fiyatı biraz fazla biliyorum. Yine de ödeme tek seferlik olduğu için çok fazla bel bükmüyor. Adobe programları gibi aylık ödeme yapmanız gerekmiyor. Bir de Luminar AI indirim kodu bulabilirseniz sizden iyisi yok!

Güncel fiyatları ve özellikleri öğrenmek için Luminar AI resmi web sitesini ziyaret edin. Ben yine de sizlere teknik detaylardan bahsedeceğim.

Luminar AI özellikleri:

Luminar AI eksi yönlerine gelecek olursak da ücretli olmasından ve Türkçe dil desteğinin olmamasından söz edebiliriz.

2. GIMP

İki numarada çok sevilen bir başka Adobe benzeri program GIMP var. Yalnız bir dakika, kafanız karışmasın Pulp Fiction filminde karşımıza çıkan gimp ile bunun hiç bir alakası yok. Oradaki gimp başka bir şeydi. Buradaki ise GNU image manipulation program adının kısaltılması olan Lightroom alternatifi. Yani Türkçesi ile GNU görsel manipülasyon programı. GNU denilen şey ise programın yazıldığı işletim sistemi.

Bu arada söylemeyi unuttum, GIMP tamamen ücretsiz bir program. Başlarda Photoshop programına alternatif olsun diye çıkarılsa da zamanla geliştirildi. Sürekli güncellemeler aldı. Şimdi de hem Photoshop hem de Lightroom programları ile kafa kafaya denk kaliteye geldi. Yani GIMP yalnızca kalitesi ile ön plana çıkmıyor, ücretsiz olmasıyla da gönüllere tabiri caizse taht kuruyor. GIMP resmi adresi.

Lightroom benzeri programlar içindeki GIMP özellikleri:

3. Apple Photos

Apple tarafından üretilmiş Apple Photos programı da çok başarılı bir Adobe Lightroom alternatifi. 2014 yılında piyasaya sürülen bu program, kısa sürede fotoğrafçılık sektörüne kendini kabul ettirdi. Ayrıca Apple kullananların yakından tanıdığı iCloud programı ile senkronize olması da Apple Photos programını Mac kullanıcıları için vazgeçilmez yapıyor.

Bu arada Apple Photos tamamen ücretsiz bir program. Ancak yalnızca Mac bilgisayarlarda ve iPad cihazlarında çalıştığını da unutmamak gerekiyor. Eğer Windows bilgisayar kullanıyorsanız diğer alternatiflere yönelmeniz gerekecek. Mac kullanıyorsanız sorun yok tabi. Hatta programı kurmakla bile uğraşmayacaksınız çünkü Apple Photos uygulaması bütün mac cihazlara hazır kurulu bir şekilde geliyor.

Lightroom programında bulunan pek çok renk ayarını da Apple Photos ile yapabiliyoruz. Filtrelerden tutun, renk düzeltmelerine, kadar pek çok özelliği bulunan Apple Photos da Adobe Lightroom benzeri programlar arasındaki yerini sağlam bir şekilde koruyor.

4. Polarr

Polarr tamamen ücretsiz olan bir fotoğraf düzenleme programıdır. Sadece web tarayıcınız üzerinden Polarr uygulamasına erişip fotoğrafınızı düzenleyebilirsiniz. Tabi Polarr yalnızca web uygulaması ile sınırlı değil. İsteyenler Polarr uygulaması program olarak Windows, Mac, Android ve ios cihazlarına da indirebilirler. Cihaza indirilen Polarr sürümünün web uygulamasından daha fazla özelliğe sahip olduğunu da unutmayalım. Özellikle boyutu çok büyük dosyalar üzerinde düzenleme yaparken daha güçlü olan program versiyonunu kullanmalısınız. Tamamen ücretsiz olan Polarr web uygulamasına buradan erişilebilir.

Polarr programını indirerek kullanmak istiyorsanız google play, microsoft.com veya apple apps uygulamalarından edinebilirsiniz. Sahip olduğunuz cihaza göre uygun kaynağı seçin ve bu ücretsiz programa anında erişin.

Lightroom alternatifi olan Polarr özellikleri:

5. Rawtherapee

5. sırada yine tamamen ücretsiz bir fotoğraf düzenleme programını inceleyeceğiz. Bu tarz açık kaynaklı programlara bayılıyorum. Özellikle RAW dosyalarınızı düzenlemek için Lightroom benzeri bir program arıyorsanız mutlaka Rawtherapee yazılımına bir şans verin derim. Çünkü ücretsiz olmasına rağmen Rawtherapee çok güçlü bir program. Hem de kullanıcı dostu.

Bilgisayarım Rawtherapee programını çalıştırır mı acaba diye soruyor olabilirsiniz. Hiç merak etmeyin, bu efsane yazılım Linux, Windows ve macOS bilgisayarları destekliyor. Üstelik tamamen open source yani açık kaynak koduna sahip. Eğer İngilizceniz varsa bu programın, RawPedia isimli ansiklopedi sitesine girerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ben yine de özelliklerini burada sıralayacağım.

RawTherapee özellikleri:

6. Lightzone

İşte karşınızda bir başka ücretsiz Adobe Lightroom alternatifi daha. Lightzone açık kaynaklı olan, hiç bir ücret ödemeden bilgisayarınıza indirebileceğiniz bir fotoğraf düzenleme yazılımıdır. Özellikle ücretsiz bir şekilde RAW dosyalarını düzenlemek isteyenlerin, uzun yıllardır tercih ettiği programlardan birisi olmuştur.

Java programcılık dili ile yazılan Lightzone, Windows, macOS ve Linux bilgisayarları desteklemektedir. Üstelik MacWorlds dergisinden editörün seçimi ödülünü almıştır. Eğer fotoğrafçıysanız veya amatör olarak bu işle ilgileniyorsanız bu programı kullanın, kullandırın efendim.

Resmi sayfasının linkini de vereyim. Gezginler filan gibi alakasız yerlerden indirmeye çalışmayın. Bir programı indirecekseniz resmi sitesinden en güncel halini indirin.

7. Exposure X6

Listemizin şanslı 7 numarasında ücretli olan, ancak ücretsiz deneme sürümüne de sahip olan Exposure X6 uygulamasını inceleyeceğiz. Exposure, çok güzel fotoğraflar üretmenize yarayacak harika bir fotoğraf manipülasyon programı. Üstelik %100 RAW desteği de mevcut. Fotoğrafçılara duyurulur efendim.

Exposure X6 programının kendisine ait özel bir kütüphanesi var. Programı lisanslı alan kullanıcılar buraya erişebilirler. Kütüphanenin içerisinde ise tonlarca filtre, efekt, preset ve araç bulunuyor. Yani fotoğraf düzenlerken ihtiyacınız olabilecek her şey önceden hazırlanmış. Tek tuşla kütüphaneden fotoğrafınıza ekleme yapabiliyorsunuz.

Adobe Lightroom benzeri programlar listesinin 7. sırası, Exposure X6 özellikleri:

8. Darktable

O halde kapanışı da yine açık kaynaklı ve ücretsiz bir programla yapalım. Listemizin son sırasında bulunan Darktable, fotoğrafçı bir ekip tarafından yine fotoğrafçılar üretilmiş harika bir program. RAW desteği de elbette mevcut. Yapımcıları direkt olarak fotoğrafçılıktan geldikleri için programın fotoğraf düzenleme özellikleri de fazlasıyla kullanıcı dostu olmuş.

Darktable programının desteklediği işletim sistemleri ise şöyle: Ubuntu, Fedora, Opensuse, Arch, Gentoo, Rhel, macOS, Debian, Solaris, Freebsd ve Windows. Bu sayfadan da direkt olarak programı indirebilirsiniz. Resmi sitesini verdim ki güvensizlik sıkıntısı yaşanmasın.

Birazcık da özelliklerinden bahsedelim, ardından da kapanışı yapacağız.

Darktable özellikleri:

PHOTOSHOP BENZERİ PROGRAMLAR

Exit mobile version