Illustrator Benzeri Programlar

Adobe Illustrator alternatifleri.

illustrator benzeri programlar

Illustrator demek illüstrasyon yapan demek bunu zaten Illustrator kullanım alanları yazımda belirtmiştim. Peki daha iyi veya denk kalitede illüstrasyon yapabilen başka programlar var mı? Cevap evet. Illustrator benzeri programlar bir hayli fazla. Bu gün bu yazıda tam olarak bu konuyu işleyeceğiz. Adobe Illustrator alternatifleri ile harika bir liste yaptım. Bu listede hem ücretli hem de ücretsiz illüstrasyon programları mevcut. Artık hangisini beğeneceğiniz tamamen size kalmış.

1. Inkscape

Bir numarada yer alan Inkscape nedir? Inkscape doğrudan Adobe Illustrator programına rakip olabilecek olan tamamen ücretsiz bir dizayn aracıdır. Dijital ortamda çizimler, tasarımlar ve illüstrasyonlar yaratabileceğiniz bu yazılım için hiç bir ücret ödemeniz gerekmez. Illustrator sizin için çok pahalı geliyorsa ve illegal yöntemlere yönelmek istemiyorsanız mutlaka Inkscape illüstrasyon aracına bir şans verin. Ayrıca Inkscape ile Adobe Illustrator ile oluşturulmuş .eps ve .ai dosyalarını sorunsuzca açabilirsiniz. İşte bu yüzden bu eşsiz yazılımı birinci sıraya ekleme gereği hissettim.

Peki Inkscape nasıl kullanılır? Öncelikle resmi sitesinden tamamen ücretsiz olan bu harika uygulama indirilir. Ardından kurulum yapılır ve Inkscape çalıştırılır. Hoppala, önümüzde yep yeni bir arayüz ve bir sürü yeni araç var. Elbette deneme yanılma yöntemiyle, çizim yaptıkça bu program öğrenilebilir. Bu yeterli olur mu? Amatör çalışmalar için evet. Ancak daha profesyonel bir şekilde Inkscape kullanmak istiyorsanız ücretli Udemy derslerine veya Ücretsiz Youtube derslerine bakmanız yeterli. Zaten bir kaç çizim örneği izledikten sonra programın temel yapısına hakim olursunuz. Ondan sonrası sadece sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ücretsiz Illustrator benzeri programlar içinde bir numara olan Inkscape için genel olarak söyleyeceklerim bu kadar. Şimdi sırada teknik özellikler var.

Inkscape özellikleri:

2. Affinity Designer

Madem açılışı ücretsiz bir Adobe Illustrator alternatifi ile yaptık. İkinci sırada da ücretli ama bir hayli profesyonel bir program olan Affinity Designer olsun. Ücretli diye hemen es geçmeyin çünkü program gerçekten çok kalite. Üstelik sık sık da indirime giriyor. Şimdi Affinity Designer doğrudan Illustrator programına rakip. Hatta kafa kafayalar. Belki Illustrator çok daha popüler ve bilindik bir uygulama ama Affinity Designer çok daha sade bir araç. Bu iki programı karşı karşıya koyduğumuzda Illustrator daha eski kafalı kalıyor. Affinity Designer dijital çağı yakalamış, basitleşmiş ve belki de en kullanıcı dostu illüstrasyon yazılımı olmayı başarmış.

Bu kadar övdüğümüze göre artık biraz da fiyatlardan konuşalım öyleyse. Normal fiyatı 469 Türk lirası olan Affinity Designer, ben bu satırları yazarken %50 indirim safhasında. Yani şu an ki fiyatı 229. Siz okurken bu kampanya kalkar mı bilmiyorum ama sık sık böyle indirimler yapıyorlar. Takipte kalmakta yarar var. Üstelik bir kere Affinity Designer aldınız mı bir daha asla ücret ödemenize gerek kalmıyor. Yani öyle Adobe programları gibi her ay para ödemiyorsunuz. Bu da çok büyük bir artı elbette. Fiyatları da buradan görüntüleyebilirsiniz.

Affinity Designer özellikleri:

3. Krita

Bir ücretli bir ücretsiz gidiyoruz sanırım. Ben aslında kalitelerine göre bir sıra yapmak istemiştim bu biraz tesadüf oldu. Şimdi üçüncü sırada açık kaynaklı ve tamamen ücretsiz olan Krita var. Fazlasıyla kaliteli bir dijital çizim programı ile karşı karşıyayız. Peki nasıl ücretsiz oluyor? Programı indirmek için programın sayfasına şöyle bir bakın. Krita ekibi bağış yolu ile çarkı döndürme yoluna gitmişler. Bu yöntemle belki daha az para kazanıyorlar ama çok geniş kitlelere ulaşıyorlar. Ücretsiz Adobe Illustrator benzeri programlar arasında Krita, Inkscape ile birlikte zirveye oynuyor.

Pixelart için en kullanışlı programların başında Krita var.

Ek bir şey daha söyleyeyim, Photoshop benzeri programlar listesinde de Krita ismini göreceksiniz. Bu Krita isimli program aslında hem Illustrator hem de Photoshop alternatifi. İkisinin de özelliklerini bir araya toplamış. Böylece de elinden her iş gelen bir program olmuş. Velhasıl böyle ücretsiz haliyle ücretli rakiplerinden daha kaliteli olan programlara hastayım.

Krita özellikleri:

4. CorelDraw

Sırada ücretli bir grafik uygulaması olan CorelDraw programı var. CorelDraw ne kadar ilginçtir ki Türkiye’de çok ama çok popüler bir yazılım. İnsan gerçekten hayret ediyor. Bunun sebepleri arasında Türkiye topraklarına giren ilk grafik programlarından biri olmuş olması elbette yadsınamaz. Özellikle eskiden teknoloji dergileri, oyun ve uygulama CD eşantiyonu verirlerdi. Bu dağıtılan uygulamaların arasında CorelDraw demo versiyonunun olması da buna etken olmuş olabilir. Peki ben bunu niye anlattım? Türkiye’de fazlasıyla popüler bir uygulama olduğu için Türkçe hazırlanmış dersleri de bir hayli fazla demek için. Yani CorelDraw, Illustrator için başarılı bir alternatif.

Yine çok ilginçtir ki fiyatları cep yakıyor. Böyle pahalı bir uygulamanın Türkiye gibi bir ülkede bu kadar popüler olması bir hayli şaşırtıcı. CorelDraw Essential tek seferlik €130 gibi bir fiyata sahip. Daha profesyonel kullanıcılar için gelişmiş sürüm olan CorelDraw Graphic Design Software ise aylık €30 civarında. Fiyatlar pahalı ama yapacak bir şey yok. Döviz kurunun bu kadar yükselmiş olması da Türk gençliğinin talihsizliği. Fiyatları güncel olarak buradan takip edebilirsiniz.

CorelDraw özellikleri:

5. Sketch

5. sırada yalnızca Mac bilgisayarlar için üretilmiş olan Sketch programına yer verdim. Eğer siz Windows kullanıyorsanız ve Mac ile işiniz yoksa bu programı es geçebilirsiniz. Ancak Mac bilgisayar kullanıyorsanız bu yazılıma dikkatinizi verin. Çünkü Mac kullanıcılarına tamamen kolaylık sağlayan fazlasıyla gelişmiş bir programdan söz ediyoruz.

Sketch aslı itibariyle bir vektör düzenleme programı. Bu titri bile onu Illustrator benzeri programlar sıralamasına sokmaya yetiyor. Amatör ve profesyonel tasarımcıların da çalışmalarında ihtiyaçları olan bütün araçlara sahip. Daha başka ne isteyebiliriz ki? Sonuç itibariyle Sketch programı benden geçer not aldı.

Biraz da fiyatlardan bahsedelim isterseniz. Ayda $9 gibi bir ücret karşılığında Sketch programına sahip olabilirsiniz. Satın almadan önce denemek isterseniz de 30 günlük deneme sürümünden yararlanabilirsiniz. Buyurun resmi sitesine bir göz atın.

Ve her zamanki gibi son olarak Sketch özellikleri:

Exit mobile version