Adobe Animate kullanım alanları nelerdir? Merhaba sevgili adobe ders okurları. Bu günün konusu Adobe Animate kullanım alanları olacak. Elimden geldiğince Adobe Animate ne işe yarar sorusunu cevaplamaya çalışacağım. Umarım bu rehber tadındaki içerik işinize yarar ve bu programla harika içerikler üretirsiniz.
ADOBE ANİMATE BENZERİ PROGRAMLAR
Bu program sanıldığı gibi yalnızca animasyon üzerine değil. Animate aslen çok yönlü. Kısaca vektör, animasyon, html5, mobil uygulama ve oyun gibi alanlarda kullanabiliyoruz. Şimdi bunları tek tek detaylıca anlatacağım. Adobe Animate kullanım alanları:
1. Vektör Tasarımı
Adobe Animate programı yalnızca animasyon yapabilen sabit bir program değil. Animate ile aynı Adobe Illustrator gibi vektör çizimi yapılabiliyor. Illustrator programının vektör çizimi için sahip olduğu araçların neredeyse tamamı Adobe Animate programında da mevcut. Yani Animate ile önce vektörü çizebiliyorsunuz sonra da hareketlendirebiliyorsunuz. Bu çok yönlülüğü sebebiyle Animate programının hakkını vermemiz gerekir.
Bu vektör çizimleri için Animate içinde bulunan araçların yanı sıra dışarıdan edindiğiniz fırçaları da kullanabilirsiniz. Animate hepsini destekliyor. Bir de Animate programı Adobe Stock ile bağlantılı. Adobe Stock üzerinden seçtiğiniz görselleri anında Animate programına çekebilir ve düzenleyebilirsiniz. Vektör manipülasyonunda Animate işte bu kadar güçlü.
Adobe Animate vektör çizim araçları:
- Çokgen aracı. Bununla üçgen, dörtgen, beşgen, altıgen gibi istediğiniz sayıda köşeye sahip geometrik vektörler çizebilirsiniz.
- Çizgi aracı. Kusursuz düz çizgiler çizmenize yarar. Daha sonra bunları birleştirebilir ve eğilterek bükebilirsiniz.
- Fırça kütüphanesi. Sayısız fırça desteği ile çok özel çizimler ortaya koyabilirsiniz.
- Kalem ve mürekkep araçları. Hayalinizde kurduğunuz özgün tasarımları vektör olarak çizmenizi sağlar.
2. Karakter Animasyonları
İşte geldik zurnanın zırt dediği noktaya. Adobe Animate zaten animate yani canlandırma animasyon yapmak için üretilmiş bir yazılım. Animasyon başlığını ikinci sıraya koyma sebebim ise ilk olarak animasyon haline getirilecek görsellerin çiziminden bahsetmek istememdi. Çünkü animasyon sürecini başlatmak için vektörel çizimlere ihtiyacımız var. Bu vektörel çizimleri de Animate veya Illustrator gibi programlarla yapabiliriz. Tabi direkt olarak Freepik gibi bir stok vektör siteden indirmek de ayrı bir seçenek.
İlk olarak Adobe Flash ismiyle çıkan bu programın adı daha sonra Adobe Animate CC olarak değiştirildi.
Adobe Animate ana kullanım alanı olan 2d animasyon, belirli bir emek ve uzmanlık gerektiren bir işlem. Ama öğrendikten sonra yapması oldukça keyifli ve kazançlı oluyor. Tabi tek uzmanlığınız 2d animasyon reklamcılık olacaksa sizlere daha profesyonel programları kullanmanızı öneririm. Özellikle After Effects bu işi çok daha iyi yapıyor. Ama aklınızda bulunsun After Effects öğrenmesi daha zor bir program.
3. Html5 İçerik
Adobe Animate programından daha kaliteli bir şekilde 2d animasyon yapabilen programların sayısı oldukça fazla. Ancak bu programların neredeyse tamamı HTML5 formatını desteklemiyor. İşte Animate programının farkı ve özelliği de tam olarak bu. Peki neden HTML5? Çünkü bu tarayıcılarda ve internet sitelerinde kullanılan formatın ta kendisi. Web sitelerinde fark etmesiniz de onlarca basit animasyon mevcut. Tabi ağır animasyonlar da. İşte bunların pek çoğu HTML5 formatında Adobe Animate programı ile yapılıyor.
Özellikle de web sitelerinde görmüş olduğunuz Google reklamları. Süreci kısaca özetleyeyim. Markalar grafik tasarımcı ile anlaşıp HTML5 formatında reklam animasyonları tasarlatıyorlar. Daha sonra ücretini ödeyerek bu reklam animasyonunu Google reklamlarında çıkartmaya başlıyorlar. Yani internet sitelerinde görmüş olduğunuz reklamların büyük bir kısmı Adobe Animate programı ile tasarlandı. Yani Adobe Animate programının en büyük özelliği HTML5 tasarımlar yapabilmesi.
4. Mobil Uygulama Mizanpaj
Adobe Animate kullanım alanları arasında mobil uygulamalar da var. Bu mobil uygulamaların içerisine oyunlar da dahil. Bunun sebebi ise Animate programının HTML5 canvas özelliğine sahip olması. HTML5 canvas, üretilen içeriğin responsive olmasını sağlar. Responsive dediğimiz şey ise yapılan tasarımın kendisini otomatik olarak açıldığı cihaza göre düzenlemesi. Yani JPG olarak tek bir görsel hazırladığınızı düşünün. Bu görsel televizyonda farklı, tablette farklı ve telefonda farklı gözükecek. Hatta telefonlar bile çeşit çeşit. Her telefonda farklı gözüken bir görünümü hiç bir oyun ve uygulama kaldıramaz. Bu yüzden mobil uygulama ve oyunları HTML5 canvas destekli Adobe Animate CC ile yapıyoruz.
5. Video Oyunlar
Adobe Animate ile mobil oyunlar yapabileceğinizi bir üstteki başlıkta zaten söylemiştim. Tabi Animate yalnızca mobil oyunlarla sınırlı değil. Yalnızca internet siteleri üzerinden oynanan flash oyunları hatırlarsınız. Ya da aklınıza Travian ve Ogame gibi daha büyük çaplı oyunları getirin. İşte bu web tarayıcısı üzerinden oynanabilen basit oyunları Adobe Animate ile yapabiliyoruz. Bu oyunların ortak özellikleri yalnızca yön tuşlarıyla kolayca oynanabilmeleri ve basit olmaları. Hatta bazıları yalnızca fare ile oynanabiliyor.
Tabi Adobe Animate ile çok güçlü oyunlar yapmak mümkün değil. Çünkü biliyorsunuz bu programda iki boyut ile sınırlıyız. Ancak fikriniz çok iyiyse ve yaptığınız oyun kendisini oynatıyorsa steam gibi büyük oyun platformlarına başvurabilirsiniz. Tabi böyle düşük bütçeli bir oyun için belirleyeceğiniz fiyat oldukça düşük olacaktır. Düşük fiyat pek cazip gelmese de reklamını iyi yaptığınız taktirde satışların sürümünden kazanabilirsiniz.