Adobe Animate Benzeri Programlar

Adobe Animate alternatifleri.

animate benzeri programlar

Grafik tasarımcı olarak ilk 2d animasyon çalışmalarıma Adobe Animate programı ile başladım. Ancak benim yapmak istediğim çalışmalar için Animate yeterli değildi. İşte o gün Adobe Animate benzeri programlar üzerine bir araştırmaya giriştim. Sonunda bana en uygun programın After Effects olduğuna kanaat getirdim. Tabi After Effects gibi onlarca Adobe Animate benzeri program var. Bu sayfada bu alternatiflerin en iyilerini listeledim ki siz de kendinize en uygun olan programı seçebilin.

ADOBE ANİMATE KULLANIM ALANLARI

Eğer 2d animasyon yapmak istiyorsak, eskisi kadar güncellenemeyen Animate programını yenileriyle değiştirmek zorundayız. Maalesef durum bu ama üzülmeyin bu geçişte ben sizin yanınızda olacağım. Buyurun efendim. Adobe Animate alternatifleri:

1. Wick Editor – Ücretsiz

Listemizin bir numarasında ücretsiz Adobe Animate alternatifi Wick Editör var. Peki bakalım bakalım Wick Editör neymiş? Tanım şöyle diyor: Wick Editör animasyon, oyun ve bu ikisi arasındaki her şeyi yapabilen bir yazılımdır. Üstelik tamamen açık kaynaklıdır ve ücretsizdir. Harika 2d animasyonlar yapabileceğiniz bir programdan bahsediyoruz. Ek olarak hem tarayıcınızdan hem de bilgisayara indirerek kullanabiliyorsunuz. Wick Editör içerisinde bulunan araçlar ise şunlar:

Gördüğünüz gibi Adobe Animate programında bulunan bütün araçlar Wick Editör içinde de mevcut. Üstelik bu programın kullanımı çok daha basit. Tabi muhakkak ilk başlarda birazcık zorlanacaksınız. Ancak Youtube üzerinde sayısız Türkçe Wick Editör kullanım rehberi mevcut. Bir tanesini seçin ve başlayın derim. Sonuçta bu programı öğrenmek için zamanınızda başka bir yatırım yapmanıza gerek yok.

2. Adobe After Effects

After Effects aslında Animate programının ekürisi. Yapı itibariyle de yoğunlukla kurgu ve montaj işlemleri için dizayn edilmiş. Ancak 2d animasyon da yapabiliyor. Hatta affedersiniz After Effects ile çok daha gelişmiş animasyonlar yapılabiliyor. Ben 2d animasyon reklamcılık işine ilk başladığım zaman Animate kullanıyordum. Ancak Animate bana yetersiz gelmeye başlayınca After Effects kullanmaya başladım. Kurgu, montaj, düzenleme ve 2d animasyon gibi ihtiyacım olan bütün işleri After Effects görüyor zaten.

Biliyorsunuz After Effects ücretli. Tek uygulama olarak satın alırsak After Effects ile Animate aynı fiyata denk geliyor. Paket olarak alırsak zaten iki program da pakete dahil. Yani fiyatı yüzünden Animate alternatifi arıyorsanız bu sekmeyi es geçmenizi öneririm. Ancak fiyat anlamında sizce bir sıkıntı yoksa mutlaka After Effects edinin.

3. OpenToonz – Ücretsiz

Ücretsiz Adobe Animate alternatifleri arasında üst sıralara oynayan OpenToonz ile devam ediyoruz. OpenToonz açık kaynaklı yani kodlama bilen herkes programın kodlarına erişebilir, düzenleyebilir ve güncelleyebilir. Kodlamadan da anlıyorsanız bu programı kafanıza göre şekillendirebilirsiniz. Bu tabiki bir detaydı, böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü zaten OpenToonz 2d animasyon işlerinizin tamamını görecek yeterliliğe sahip.

OpenToonz indirme adresi burada. Hem Windows hem de Mac bilgisayarınızda bu programı sorunsuzca kullanabileceğinizi de belirteyim.

4. Toon Boom

Toon Boom aslen Adobe gibi bir marka. Bu markanın animasyon yapmaya yarayan iki adet güzide programı var. Bunlar Storyboard Pro ve Harmony. Storyboard Pro daha çok karakalem tarzında, hikaye anlatma üzerine tasarlanmış animasyonlarda etkili. Harmony ise sık sık karşımıza çıkan renkli 2d animasyonlar ve çizgi filmler için tasarlanmış. Satın almadan önce doğru seçim yapmaya özen gösterin çünkü iki programında yapılış amacı farklı.

Fiyatlar ise maalesef biraz tuzlu. Storyboard Pro aylık 63, Harmony aylık 25 dolar. Ancak profesyonel işler çıkartmak istiyorsanız yazılım için elinizi cebinize atmanız gerekiyor. Büyük kanalların çizgi film yapımlarında bu programın sık sık kullanıldığını söyleyerek sıradaki Adobe Animate tarzı programa geçelim.

5. Cavalry

Cavalry, mottosunu güçlü bir 2d animasyon programı olarak belirlemiş olan tamamen ücretsiz bir yazılımdır. Bizzat animasyoncular tarafından, animasyoncular için üretilmiştir. Yani işi bilen ve işin içindeki kişiler tarafından yapıldığı için fazlasıyla kullanıcı dostudur. Şimdi aklınızda son bir soru kaldı biliyorum. Bu program bilgisayarımı destekliyor mu? Cavalry programı Windows ve MacOS bilgisayarları desteklemektedir. Linux desteği şu an için yok ancak programın yapımcıları bunun üzerinde çalıştıklarını belirttiler. Yakında Linux desteği gelirse şaşırmayın.

6. Autodesk Maya

Grafik tasarım, reklamcılık, kurgu ve montaj üzerine okul okumuş olanlar Autodesk markasını yakından tanıyorlardır. Autodesk yılların profesyonel motoru. Altında Autocad, 3ds Max ve Maya gibi programlar bulunur. Bunlarda Autodesk Maya 2d ve 3d animasyon yapımında kullanılır. Fakat fazlasıyla profesyonel olan bu programın ücreti de bir o kadar yüksek. Aylık 1300tl gibi bir ücrete sahip olan bu program tabi ki öğrenciler için çok özel indirimlere sahip.

Ama öğrencilik hayatınızı geride bıraktıysanız bu programın ücreti bütçenizi zorlayabilir. Ancak hiç merak etmeyin, Adobe Animate benzeri programlar listemizde bir sürü ücretsiz program var.

7. Krita

Animate benzeri programlar listemizin 7. sırasında en iyi Illustrator alternatifleri listemize de girmiş olan bir program var. Bu Krita öyle bir program ki elinden her iş geliyor. Krita ile hem iki boyutlu çizim yapabiliyor, hem de bu yapılan çizimler hareketlendirilebiliyor. Bir programdan daha başka ne istenebilir bilmiyorum. Ha tabi bir de ücretsiz olması istenebilir ki Krita zaten öyle.

Krita programının resmi adresi. Bu kadar gelişmiş ve sürekli güncellenen bir programın ücretsiz olması çok şaşırtı. Neyse ki sitelerine bağış bölümünü eklemişler. Krita programından yararlanıp para kazananlar krita yapımcılarına bir kahve parası göndermeyi ihmal etmezler umarım.

8. Maxon Cinema 4d – Ücretli

Yıllığı 7.500 lira olan boru gibi pahalı bir programı bu listeye soktuğum için utanmıyor değilim. Ancak yapısı, profesyonelliği ve popülerliği sayesinde Maxon Cinema 4d programı tam bir Adobe Animate alternatifi. Aslında biliyorsunuz program yurt dışında hiç de pahalı değil. Ancak ülkemizde bulunan yüksek kur mevzusu maalesef bizi bu tarz programlardan yoksun bırakıyor.

Param olsa da ben alsam.

9. Blender

Geldi sıra programların şahına. Blender belki de dünya çapında en tanınmış 3d modelle programı. Bunun iki sebebi var. Birincisi tamamen açık kaynaklı ücretsiz bir program oluşu. İkincisi ise küçücük boyutuna rağmen milyar dolarlık markaların programlarına kafa tutacak kalibrede olması.

Blender hakkında 3d modelleme programı olarak söz ettik ancak bu program 2d animasyon da yapabiliyor. O yüzden Adobe Animate benzeri programlar listesine dahil ettim. Girin bakın, Youtube üzerinde binlerce Blender ile 2d animasyon yapma videosu var. İnsanlar bu bedava program ile stüdyo kalitesinde çizgi filmler üretmişler. Demekki neymiş? Her şey para değilmiş.

10. Animation Desk – Ücretsiz

Kapanışı yine ücretsiz bir Adobe Animate benzeri program ile yapalım istedim. O yüzden şimdi sizlere Animation Desk isimli yaratıcı programı anlatacağım. Animation Desk kare kare animasyon ve storyboard yapmaya yarayan harika bir yazılım. Üstelik Windows bilgisayarınızda kullanabildiğiniz bu program mobil uyumlu. Hem Android hem de iOS telefonlarınızda Animaton Desk ile 2d animasyon yapabilirsiniz.

Eskiden yalnızca profesyonel stüdyoların yapabildiği animasyon işlemleri artık cebimize kadar girdi. Çok enteresan bir çağda yaşıyoruz. Bu tarz bir yazılımın ücretsiz bir şekilde cebimize giriyor oluşu çok büyük nimet.

Bu ders tadında rehberi okuduğunuz için çok teşekkürler. Düşüncelerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz. Bu web sitesini tarayıcınızın yer imlerine kaydederseniz çok memnun olurum.  Tekrar görüşmek dileğiyle, kendinize çok iyi bakın.

Exit mobile version