RAW Fotoğraf Nedir?

RAW nedir? RAW fotoğraf nedir? RAW ile JPEG arasındaki farklar nelerdir? Cevaplar yazının devamında.

raw fotoğraf

Fotoğrafçılık ve Lightroom ile ilgilenenler bu soruyu sık sık soruyorlar. RAW fotoğraf nedir? Arkadaşlar RAW, İngilizcede kelime anlamı itibariyle işlenmemiş ve ham anlamına gelmektedir. RAW fotoğraf ise fotoğraf makinesi tarafından çekilmiş ancak hiç bir işleme maruz kalmamış görsellere deniyor.

Bu işlenmemiş RAW fotoğraflar görsel anlamda en iyi kaliteye sahiptirler ancak dosya boyutları çok büyüktür. Dosya boyutlarını küçültmek için RAW fotoğrafları işleme tabi tutarız. Dosya boyutunu düşüren bazı işlemler görüntü kalitesini düşürürken bazıları kaliteyi neredeyse hiç etkilemez. Bu işlemler için en iyi program önce Adobe Lightroom sonrasında da Adobe Photoshop yazılımıdır. Elbette Adobe Photoshop ile RAW dosyaları düzenlemek için aşağıda paylaştığım RAW eklentisi kurulmalı.

PHOTOSHOP CAMERA RAW PLUGİN

RAW Fotoğraf

RAW fotoğraf nedir sorusunun cevabını işlenmemiş fotoğraf olarak cevapladık. Şimdi biraz işin detayına inelim. Biliyorsunuz bazı fotoğraf makinelerinde fotoğrafın hangi formatta çekileceği seçilebiliyor. Ayarlara girip bakarsanız RAW, JPG veya bir başka format görebilirsiniz. Fotoğraflarınızı en kaliteli şekilde muhafaza etmek için RAW olarak çekip daha sonra Lightroom veya Photoshop ile düzenlemeniz gerekiyor. Ancak bu işlemler size zor geliyorsa ve birazcık kalite kaybı sizi üzmüyorsa RAW dışında bir formatta da çekim yapabilirsiniz.

Akıllı telefonlarda da durum pek farklı değil. RAW ve JPEG olmak üzere iki adet çekim seçeneğiniz var. Telefonlarda ise RAW genelde DGN olarak geçmekte. Ek olarak Apple telefonlar kendine has ProRAW uzantısını geliştirmiş vaziyette. Çok profesyonel çekimler yapmıyorsanız telefonunuzda JPEG olarak çekim yapmanızı tavsiye ederim. Böylece hem depolama hem de paylaşım bakımından hiç sıkıntı çekmezsiniz.

PHOTOSHOP KAÇ GÜNDE ÖĞRENİLİR

RAW ile JPEG Arasındaki Farklar

İşte kısaca özetlemiş olduğum RAW ve JPEG farkları:

Yukarıda yapmış olduğum RAW ve JPEG kıyaslaması aslında RAW ve diğer uzantılar için de geçerli düzeyde. Örneğin JPG, JPEG, PNG, HEIF ve diğerleri. Çünkü RAW başlı başına kendine has bir uzantı.


Raw fotoğraf nedir sorusunu cevapladım ve RAW ile JPEG arasındaki farkları sizler için sıraladım. Umuyorum bu konu hakkında aklınıza takılan bütün soruları yanıtlayabilmişimdir. Eğer başka soru, duygu ve düşünceniz mevcut ise aşağıdaki form aracılığıyla yorumunuzu gönderebilirsiniz. Ben üzerime düşeni yaptım şimdi sıra sizde. Bu siteyi yer imlerinize ekleyerek ve discord kanalımıza dahil olarak bizlere teşekkür edebilirsiniz. Şimdilik hepinize iyi çalışmalar diliyorum, kendinize çok iyi bakın.

Exit mobile version