Premiere Pro alanının en iyi kurgu ve montaj programlarından birisi. Ama en az onun kadar iyi pek çok alternatifi piyasada mevcut. Bu sayfada bu alternatifleri sizlerle buluşturacağım. Premiere Pro ile yapabilen bütün işleri hakkıyla yerine getirebilen diğer programların listesini hazırladım. Yani bu yazıda Adobe Premiere Pro benzeri programlar var.
PREMİERE PRO KULLANIM ALANLARI
Öyleyse vakit kaybetmeden işinizi görecek programları sıralayalım. Buyurun, hem ücretli hem de ücretsiz Adobe Premiere Pro alternatifleri:
1. Avid Media Composer
Ücretli bir program ile açılışımızı yapalım. Bundan sonra bir ücretli bir ücretsiz olarak listemize devam edeceğiz. Avi Media Composer, aylık 24 dolar ödeyerek elde edebileceğiniz gelişmiş bir video düzenleme yazılımı. Elbette yıllık alım yaparsanız daha ucuza geliyor ama Türkiye’de yaşıyorsanız bu dolar kuru belinizi doğrultabilir.
Bu program profesyonel video düzenleme araçlarını herkesin kullanabileceği hale getirmiş ve kullanıcılarına sunmuş. İçinde Lo-fi de bulunan onlarca ses ve video eklentisi de Avid için özel olarak hazırlanmış. Kısa bir ek bilgi de vermek istiyorum. Türk dizi, film ve reklam yapımcılarının çok büyük bir kısmı Avid Media Composer kullanıyor. Yani Türkiye’de montajcı ve kurgucu olarak kariyer yapmak istiyorsanız bu programı öğrenmeniz şart.
2. OpenShot
Listemize tamamen açık kaynaklı ve ücretsiz bir Premiere Pro alternatifi ile devam ediyoruz. Cross-platform özelliğine sahip OpenShot programını Linux, Mac ve Windows bilgisayarlarınızda sorunsuz kullanabilirsiniz. OpenShot ile yapabileceklerinizin neredeyse sınırı yok. Yine de bir kaç özelliğinden kısaca bahsetmek istiyorum.
Kesme, kırpma, 2d animasyon, 3d animasyon, efekt, yazı ve slow motion gibi sayısız video düzenleme özelliği OpenShot uygulamasında mevcut. Ücretsiz bir program için bu çok ama çok iyi bir şey. Üstelik programın kullanımı çok kolay ve Türkçe dil desteğine sahip. Bir video düzenleme programından daha başka ne isteyebiliriz ki? Mutlaka bir şans verin diyelim ve devam edelim.
3. Final Cut Pro
Final Cut Pro sektörün belki de en profesyonel programlarının başında geliyor. Hollywood, Netflix, HBO ve Amazon Prime gibi elit yapımların bir çoğunda kullanılan bu programın ücreti de bir hayli fazla. Tek seferde 2800 liralık ücretini ödeyerek edinebileceğiniz bu programı çok profesyonel işler için kullanmayacaksanız önermiyorum. Ama işiniz profesyonelse bu parayı gözden çıkartmanız gerekmekte.
Ayrıca Final Cut Pro yalnızca Mac bilgisayarlar için tasarlanmış bir program. Bunun da altını çizelim ki Windows bilgisayar kullananlar Final Cut Pro ile zaman kaybetmesinler.
4. Shotcut
İki üstte bahsetmiş olduğum OpenShot gibi yine açık kaynaklı ve ücretsiz bir program olan Shotcut ile devam ediyoruz. Shotcut programını Windows, Linux ve Mac bilgisayarlarınıza indirebilir, her türlü video düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu program bütün video ve ses formatlarını desteklemektedir. Üstelik diğer premium programlarda olduğu gibi efekt, kırpma ve altyazı gibi diğer montaj seçenekleri de mevcut. Bu işler için bütçeniz kısıtlı ise Shotcut programını mutlaka deneyin.
5. Vegas Pro
Uzun yıllardır Youtube içerik üreticileri tarafından kullanılmış, popüler ama biraz demode bir program olan Vegas Pro da bir Premiere Pro alternatifi. Hatta kendimden örnek vereyim, 5 yıl önce açmış olduğum ilk Youtube kanalımın içeriklerini Vegas Pro ile hazırladım. İhtiyacım olan her türlü montajı da kolaylık hallettim. Tabi zaman geçtikçe daha profesyonel olan Premiere Pro ve After Effects programlarını kullanmaya başladım. Ama şimdi önüme gelse, Vegas Pro ile çok kaliteli montajlar yapabilirim. 2021 fiyatına şimdi baktım aylık $16 olmuş. Eğer profesyonel işleriniz için kullanacaksanız bu miktar bence gözden çıkarılabilir.
6. Lightworks
Ücretsiz Premiere Pro benzeri programlar arasında üst sıralara oynayan Lightworks, profesyonel bir video düzenleme programıdır. Hatta The Wolf of Wall Street, LA Confidential, Pulp Fiction, Heat, Road to Perdition, Hugo ve The King’s Speech gibi filmlerde Lightworks kullanıldığı biliniyor. Biraz da programın özelliklerinden bahsedelim. Lightworks minimal ve kullanışlı bir panele sahip. Bütün işletim sistemlerini de destekliyor. Yani herkes kullanabilir. Üstelik önceden hazırlanmış yüzlerce efekt programın içerisinde kullanıma hazır durumda.
7. Filmora Wondershare
Adobe Premiere Pro alternatifleri arasında bulunan Filmora Wondershare programı tek seferlik 70 dolar ödenerek temin edilebilir. Eminim bu programın adını duymuşsunuzdur çünkü son yıllarda fazlasıyla popülerleşti. Filmora Wondershare programının diğerlerinden farkı aşırı basit arayüzü. Bu programı montaj ve kurgu hakkında hiç bir şey bilmeyen bir insan bile 5 dakikada öğrenebilir. Tamam belki bu program Premiere Pro kadar güçlü değil ancak genel kullanıcıya hitap ediyor. Yani çok profesyonel işlemler yapmayacaksanız Filmora Wondershare ücretsiz deneme sürümünü deneyebilirsiniz.
8. DaVinci Resolve 17
DaVinci Resolve programı da ücretsiz Adobe Premiere Pro benzeri programlar arasında. Üstelik DaVinci Resolve öyle güçlü bir program ki yalnızca Premiere Pro programına alternatif olmakla kalmıyor aynı zamanda After Effects için de büyük rekabet oluşturuyor. Yani bu çok yönlü programla neredeyse her işi yapabiliyorsunuz. İyisi mi siz DaVinci Resolve yapımcıları programı ücretli yapmaya karar vermeden önce indirin ve işinizi görün.
9. Edius 9
Full versiyonu 499 dolar, ev versiyonu ise 239 dolar olan Edius, Türk televizyon kanallarında en çok kullanılan kurgu programlarından biri. Ama yine de evde kişisel kullanıma da uygun bir program. Üstelik bir üst sırada incelemiş olduğum DaVinci Resolve programı ile de %100 uyumlu çalışıyor.
Bana göre Edius biraz eski kafalı bir program. Kısaca demode. Ancak kariyer.net iş ilanlarına bir göz gezdirin, montajcı ve kurgucu arayanlar genelde Edius bilen kişileri arıyorlar.
10. Kdenlive
Kdenlive, Premiere Pro gibi programlar içerisinde 10 numarayı kapmayı başardı. Üstüne üstlük profesyonel bir kurgu/montaj programı olan Kdenlive açık kaynaklı ve bedava! Bu program ile aynı anda onlarca ses ve video dosyasını düzenleyebilirsiniz. Bu dosyaların uzantıları da hiç mühim değil çünkü Kdenlive neredeyse bütün uzantıları destekliyor. Ayrıca diğer programların sahip olduğu bütün efekt seçeneklerine de sahip.
11. Vimeo
Aslında hepimizin bildiği Vimeo, Youtube gibi bir video paylaşım sitesi. Youtube kadar büyük olmasa da oldukça fazla içeriğe sahip. Ancak yakın zamanda Vimeo, video düzenleme işlerine girdi. Bunu yapmak için program indirmeniz de gerekmiyor. Vimeo sitesine paralı üye olduktan sonra yüklediğiniz videoları profesyonel bir şekilde düzenleyebiliyorsunuz. Video montaj ve kurgu işlemlerini yapabilecek yeterliliğe sahip olmayan eski bir bilgisayara sahipseniz Vimeo sitesini tercih edebilirsiniz.
12. Microsoft Movie Maker
Windows bilgisayarlar için üretilmiş tamamen ücretsiz bir video düzenleme uygulaması Microsoft Movie Maker ile devam edelim. Movie Maker 10 aşırı basit ve vasat bir program. Ancak amatör montaj ve kurgu işlerini fazlasıyla yerine getirebiliyor. Üstelik ücretsiz ve Windows bilgisayarlara kolayca indirilebilir. O yüzden amatör işler için Movie Maker kullanımını öneriyorum. İşi öğrenmek için de bu programı kullanabilirsiniz. Ancak projenizi bir üst adıma taşımak istediğiniz zaman daha profesyonel programlara geçmeniz gerekecek.
13. InVideo
Yine Vimeo gibi bir video düzenleme web sitesi olan InVideo listemize giriş yaptı. Ücretsiz versiyonunda 15 dakikalık videolar yapabilir, 3500 hazır video şablonuna erişebilirsiniz. Elbette 1 milyon stok videoya ve sınırsız video uzunluğuna erişmek için aylık 15 doları gözden çıkartmanız gerekiyor. Tabi bu profesyonel kurgu yapmak isteyen kişilerin gözden çıkartması gereken bir mebla.
14. Apple iMovie
Windows işletim sisteminin Microsoft Movie Maker programı varsa, Mac işletim sisteminin de Apple iMovie yazılımı var. Apple tarafından üretilen ve tamamen ücretsiz olan Apple iMovie, Premiere Pro benzeri bir program. Onunla profesyonel düzenlemeler yapabilir hatta kısa filmlerinizi hazırlayabilirsiniz. Tabi bunun için bir adet Mac bilgisayara ihtiyacınız var. Eğer bilgisayarınız Windows ise lütfen diğer alternatiflere yönelin.
15. Hitfilm Express
Adobe Premiere Pro benzeri programlar zincirimizin son halkası Hitfilm Express olacak. Ücretsiz bir programla kapanışı yapıyor olmamız da iyi oldu. Şimdi bu Hitfilm Express programının şöyle bir özelliği var, paneli ve ara yüzü Premiere Pro programına çok benziyor. Sanki esinlenmemişler de direkt birebir kopyalamışlar. Yani buradan şu çıkarımı yapıyorum, Premiere Pro kullananlar bu programa çok çabuk alışacaklar.