Merhaba sevgili dostlar. Bu sayfada 2021 Adobe Photoshop çalışmalarında kullanabileceğiniz teknikleri sizlerle paylaşacağım. Benim de bizzat kullanmış olduğum 10 Photoshop tekniğini aşağıda görselleriyle birlikte paylaştım. Umarım bu tekniklerin hepsini beğenir ve çalışmalarınızda kullanırsınız. Şimdiden iyi çalışmalar dilerim. Siz iyisi mi önce gidin çayınızı veya filtre kahvenizi hazırlayın. Çünkü birazdan başlıyoruz.
Hazırsanız en etkili Photoshop teknik sıralamamıza başlıyoruz. 10 adet tekniği özel olarak birleştirip sizler için derledik.
2021 Adobe Photoshop teknikleri:
1. Üç Boyut Efekti
Photoshop ile fotoğraflarınıza, postlarınıza, thumbnail çalışmalarınıza ve diğer her şeye uygulayabileceğiniz kolay bir teknik ile başlayalım. Hemen yukarıda görmüş olduğunuz görseldeki yüze bakın. Arkasına yerleştirmiş olduğum düz şerit yüzü ön plana çıkartarak üç boyutlu bir efekt veriyor.
Bu tekniği Youtube küçük resimlerinde sık sık görebilirsiniz. Bu şekilde ön plana çıkmış yüzlerin tıklanma oranları diğerlerine oranla daha fazla.
Özellikle adobe ders yazmış olduğum şeridi Youtube thumbnail çalışmalarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey şeridi arzu ettiğiniz objenin arkasına maskelemek. Bu sayede obje şeridin önündeymiş gibi üç boyuta sahip olacak. Dikkatleri de üzerine çekecek.
2. Ön Plana Çıkarma
İlk maddede bahsetmiş olduğum şerit yöntemiyle üç boyutlu efekt vererek seçtiğiniz objeleri ön plana çıkarabilirsiniz. Ama ben size bu başlık altında daha farklı bir ön plana çıkartma yöntemini anlatacağım. Bu yöntem gördüğünüz üzere blur sistemi ile yapılıyor. Ön plana çıkarılacak obje hariç diğer bütün arka planı blur ile kapadığımızda bütün odağı arzu ettiğimiz yere çekebiliyoruz.
Kısaca ctrl + a yaparak bütün çalışma alanını seçiyoruz. Ardından obje seçme aracı ile alt tuşuna basarak ön plana çıkarmak istediğimiz objeyi seçim dışına alıyoruz. Ardından geri kalan bölgelere filtrelerden blur veya lens blur çekerek işlemi tamamlıyoruz.
3. Renk Silme
Renk silme yöntemi sanatsal tasarımlarda kullanılabileceği gibi yine obje ön plana çıkarma amacıyla da kullanılabilir. Görselde de göreceğiniz üzere bu yöntem renkli objeyi tamamen ön plana çıkararak ilginç bir sunum ortaya koyuyor.
Yine burada da maskeleme yöntemini kullanıyoruz. Aynı görselden iki adet olacak, biri renkli, diğeri renksiz. Ardından maske kullanarak istediğimiz bölümü renkli bir şekilde ön plana çıkaracağız. Bu tekniği uygulamak için Photoshop siyah beyaz yapma rehberimizden yararlanabilirsiniz.
4. Fotoğraf Geçişi
Fotoğraf geçişi de 4. sıraya koyduğum Photoshop tekniği. Adobe Photoshop ile fotoğraf birleştirme tekniği de diyebiliriz. Gene bu tarz görselleri maskeleme ve opaklık üzerinden elde edebiliyoruz. İç içe geçen farklı fotoğraflar bizlere sanatsal ve göze hoş gelen bir yapı sunuyor. Hadi bakalım, Photoshop yeteneklerinizi test etmek için hemen siz de buna benzer bir çalışma yapın.
5. Film Efekti
Fotoğraflarınıza Photoshop ile film efekti verebileceğiniz bir teknik ile devam edelim isterseniz. Yukarıda bulunan fotoğraf bir filmden filan alınmadı ancak Photoshop ile eklediğim kumlanma ve siyah şeritler harika bir film efekti verdi.
Fotoğrafınızın altına ve üstüne ekleyebileceğiniz bu şeritler aslında opsiyonel. Film efekti vermek için noise eklemek yetiyor. Onu da filtrelerden noise yani kumlanma ekleyerek kolayca halledebilirsiniz. Hali hazırda içinde kumlanma bulunan fotoğraflar için Photoshop noise kaldırma rehberimize göz atın.
6. Pastelleştirme
Adobe Photoshop ile görsel pastelleştirmek fazlasıyla kolay. Yağlı boya şekline gelen yep yeni görseli istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz.
Farklı bir fotoğraf yapısı kullanmak isteyenler tercih edebileceği bir teknikten söz ediyoruz. Tabi bu tekniği çözünürlüğü düşük, kumlu veya kötü durumda olan fotoğrafları daha izlenebilir kılmak için de kullanabilirsiniz.
7. Kesme
Adı üstünde kesme tekniği, zaten bu konuda fazla bir şey söylemeye gerek yok. Yukarıdaki örnek fotoğraf her şeyi gözler önüne seriyor. Bunu makas yardımıyla veya obje seçme aracı ile yapabilirsiniz. Genelde ctrl + x ve ctrl + v yöntemi ile yapıyorum ben. Ardından da nizamı bozmadan shift tuşuna basılı tutarak aşağı yukarı veya sağa sola kaydırıyorum.
8. Pikselleştirme
Mevcut bir görüntüyü piksel piksel yapma yöntemi ile devam ediyoruz. Artık oyun karakteri mi yoksa başka bir şeyi mi pikselleştirirsiniz o size kalmış. Sonuçta bu yöntem sanatsal çalışmalarda kullanılmak üzere tasarlanmış. O yüzden gerçek fotoğraflarda pek de güzel durduğu söylenemez. Bu tekniğin en iyi nereye gittiğini bulmak da size kalmış.
Filtrelerden pixelate ve mosaic seçeneğini seçmeniz yeterli. Piksel kare büyüklüğünü de istediğiniz şekilde ayarlıyabileceğinizi hatırlamak isterim.
9. Renklendirme
Elinizde eski tarihten kalma siyah beyaz fotoğraflar mı var? Ya da diyelim ki önünüzdeki fotoğraf belirli teknikler kullanılarak siyah beyaz hale getirilmiş. Bu tarz fotoğrafları renklendirmenin çok kolay bir yolu olduğunu biliyor muydunuz? Adobe Photoshop 2021 sürümüne yapay zekayı kullanarak siyah beyaz fotoğrafları renklendiren yep yeni bir araç eklendi. Bu yapay zeka saniyeler içerisinde fotoğrafı tarıyor ve sizin adınıza harika bir şekilde renklendiriyor. Son renklenmeden memnun kalmazsanız da belirli başlı değişiklikler yaparak harika bir görsele kavuşmanızı sağlıyor.
Photoshop siyah beyaz fotoğrafı renklendirme sayfamızdan bu efekt için hazırlamış olduğumuz özel rehberi inceleyin. Artık freelancer çalışma portföyünüze siyah beyaz fotoğraf renklendirme çalışmasını ekleyebileceksiniz.
10. Filtreleme
Biliyorsunuz artık Instagram başta olmak üzere bütün sosyal medyalarda filtreli fotoğraflar kol geziyor. Neredeyse herkes çektiği fotoğraflarına filtre çekmeyi öğrendi. Tabi bu işlemi en başarılı bir şekilde yapan programların başında da Adobe Photoshop geliyor.
Photoshop filtrelerini hazır olarak indirebileceğiniz siteleri internetten araştırabilirsiniz. Ardından işinize en çok yarayan filtreleri Photoshop araçlarınıza ekleyin. Böylece filtreleme aracı her an elinizin altında olur.
Adobe ders olarak hazırlamış olduğumuz Photoshop dersleri konularımızdan Photoshop teknikleri isimli makaleyi okudunuz. Umarım faydalı olabilmişizdir.
PHOTOSHOP ÜCRETSİZ FOTOĞRAFLAR
Şimdi sıra sizde. Bu siteyi yer imlerinize eklemeyi ve aşağıda bulunan formu kullanarak yorum göndermeyi unutmayınız. Sizi seviyoruz, iyi çalışmalar dileriz.