InDesign Kullanım Alanları

Adobe InDesign ile neler yapılabilir?

indesign kullanım alanları

InDesign ile neler yapılabilir? Bu yazıda Adobe InDesign kullanım alanları hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğreneceksiniz. Sektörün en iyi mizanpaj programı olan InDesign ile pek çok tasarım yapılabiliyor. Bu tasarımlar genelde mizanpaj ve basılı yayınlar üzerine. Doküman tasarımlarında da kullanıldığını es geçmeden belirtelim. Hepsinden tek tek bahsetmemiz gerekiyorsa o zaman buyurun. InDesign kullanım alanları listesi:

InDesign benzeri programlar

1. Gazete

Her ne kadar eski popülerliklerini yitirmiş olsalar da gazeteler hala daha dünyamızın bir parçası. Gazetecilik zor iş vesselam. Onlarca sayfaya sahip olan bu gazeteler her gün yeni baskı çıkartmak zorundalar. Yeni haberler bulmak zorunda ve yeni içerikler üretme mecburiyetindeler. Şimdi işin belki de en zor kısımlarından biri olan InDesign kullanımı ve gazete tasarımını anlatacağım.

Biliyorsunuz haberler toplanıyor ertesi sabahın gazetesi için birleştiriliyor. Belki de çoğu haber çok kısa bir zamanda ve son dakikada toplanıyor. Bütün bunları bir araya getirip gazetenin içine yerleştirecek olan kişi de elbette tasarımcı. Bütün yazıları, görselleri ve şemaları gazetenin içerisinde kusursuzca yerleştirmek zorunda olan tasarımcının neredeyse hiç zamanı yok. Üstelik bu işlemi her gün yapıyorlar. Neyse ki bu zor işin altından kalkmalarına yardımcı olan Adobe InDesign programı var. Hepsi InDesign kullanıyor demiyorum ama sektörün en büyük mizanpaj programın InDesign olduğu da bir gerçek.

Yani sonuç olarak, InDesign ile amatör ve profesyonel gazete tasarımları yapılabilir. InDesign kullanım alanları başında gazete tasarımı vardır.

2. Dergi

Dergiler genelde gazetelere kıyasla haftalık çıkarılırlar. Bu da dergilerin hem içerik hem de tasarım anlamında daha kaliteli olmasına sebebiyet verir. Çünkü zaman ve emek eşittir kalite. InDesing ile gazete gibi aynı şekilde Dergi tasarımı yapılabiliyor. İşte dergi tasarımı da ikinci InDesign kullanım alanı olacaktı.

Ayrıca dergi tasarımını sıfırdan yapmanıza da gerek yok. InDesign için internet üzerinde onlarca hazır dergi şablonu mevcut. Bu şablonlardan birisini açtıktan sonra görsel ve yazı bölümünü isteğinize göre doldurarak derginizi oluşturabilirsiniz. Elbette kendi konseptinize uygun bir şablon bulduğunuz taktirde içerik daha kaliteli olacaktır. Ama vaktiniz varsa kendi tasarımınızı özgün bir şekilde oluşturmanızı öneririm. Ben hazır şablonları yalnızca zamanım kalmadığı zaman, mecburiyetten kullanıyorum. Çünkü özgünlük eşittir kalite.

3. Kitap

Belki hiç düşünmediniz, size çok basit gözüktü ancak kitap tasarımı hiç de küçümsenemeyecek kadar önemli bir iş. Kitabın konusu ve içeriği ne kadar üst düzey olursa olsun, kitabın mizanpajı kötü hazırlanmışsa maalesef o kitap başarısız olmaya mahkumdur. Sırf yerleşim ve tasarım hatası yüzünden, bin bir emekle yazılmış bir kitap hak ettiği satışları yapamazsa gerçekten çok yazık olur. O yüzden yazılan kitaplar, profesyonel programlar kullanan profesyonel tasarımcılara emanet edilmeli. Bu bahsettiğim profesyonel programın ne olduğunu hepiniz anlamışsınızdır. Elbette Adobe InDesign.

4. Kartvizit

Adobe InDesign programı, kartvizit tasarımlarınızda da sizin en büyük yardımcınız konumunda. İyi de kartvizit dediğimiz şey küçücük bir kağıt parçası. Gerçekten bu kadar önemli mi? Elbette önemli. Kartvizit kişinin ne kadar profesyonel olduğunu gösterir. Kurumsal şirket çalışanlarında ve üst kademelerinde mutlaka elit tasarımlara sahip kartvizitler bulunur.

American Psycho filminin kartvizit sahnesini hatırlayın. Filmi izlemediyseniz Youtube arama bölümüne American Psycho card scene yazarak ilgili sahneyi izleyebilirsiniz. İzledikten sonra eminim siz de kartvizit tasarımının önemini takdir edeceksiniz. Peki hangi program ile kartvizit tasarlanır? Bu cevap sanırım hiç birinizi şaşırtmayacak. Kartvizit tasarımı InDesign ile yapılır.

5. Broşür

Adobe InDesign sektörün en iyi mizanpaj programlarından biri, bunu defalarca söyledik. Peki broşür tasarımı yaparken neye ihtiyacımız var. Tabi ki iyi bir mizanpaj programına. Tabi broşür tasarımı Photoshop ve Illustrator gibi programlarla da yapılabiliyor. Ancak broşür dediğimiz şey dijital ortamda değil, çıktı alınıp fiziksel ortamda kullanılan bir şey. InDesign da broşür tasarımlarını çıktı almaya en uygun şekilde optimize eden bir program.

Sizi en baştan uyarmak istiyorum. Broşür tasarımı yapmak fazlasıyla zordur. Youtube ve Google gibi siteler aracılığıyla bir süre broşür örneklerini inceleyin derim. İlhamlar alın ve kafanızda özgün bir şablon oluşturun. Daha sonra uygulamaya koyulun. Hayalinizdeki broşür tasarımınız esnasında gerçekleşmez ise umutsuzluğa kapılmayın. İhtiyacınız olan tek şey pratik.

6. Poster / Afiş

Adobe InDesign kullanım alanları arasında poster tasarımın da olduğunu biliyor muydunuz? Elbette afiş tasarımları da InDesign ile yapılabiliyor.

Şimdi bir film hakkında bilgi edinmek için trailer denilen kısa videosunu izliyoruz. Böylece film hakkında kafamızda bir fikir oluşuyor. Ama eskiden Youtube gibi devasa iletişim araçları yoktu. İnsanlar sinemaya gider ve film afişlerine bakarak seçim yaparlardı. Afiş ve posterler bu kadar önemliydi. Şimdi ise eskisi kadar önemli olmadığı bir gerçek. Ancak hala daha her filmin bir afişi olduğunu unutmamak gerekir.

7. Etiket / Çıkartma

Etiket ve çıkartma tasarımları da InDesign kullanım alanları arasında. İngilizcesi sticker olan bu küçük yapışkanlar, hayatımızın ve evimizin her köşesinde karşımıza çıkabiliyorlar. Tasarımları ise tahmin edebileceğiniz üzere ilk önce dijital ortamda yapılıyor. Bu tarz dijital ortamda hazırlanıp basılacak tek sayfa dizaynların vazgeçilmez programı ise elbette InDesign.

Bu etiketlere dolap mıknatısları da dahil olabilir. Telefonla eve servis yapan işletmeler için mıknatıs reklamlar hala daha geçerli bir yöntem. Belki bir gün InDesign ile müşterilerinize böyle bir çalışma yaparsınız.

8. El İlanı

El ilanı tasarımı da mizanpaj kategorisi içerisinde. Yani Adobe InDesign ile harika el ilanı tasarımları yapılabilir. Eskiden sosyal medya ve dijital reklamcılık bu kadar gelişmemişken el ilanı çok ama çok önemliydi. Şimdi bir de üzerine pandemi geldi. El ilanı dağıtımı neredeyse sıfırlanmak üzere. Ama ben, pandemi geçtikten sonra el ilanlarının tekrar çoğalacağına inanıyorum. Çünkü birebir elden yapılan bu reklam türü doğrudan müşteri ile iletişime geçiyor. Fiziksel ve elle tutulur bir şey. Bu yüzden el ilanı ile müşteriye ulaşma yolunun 10-20 yıl daha devam edeceğine inanıyorum. Tabi bunun için virüs olaylarının tamamen bitmesi gerekiyor.

El ilanları genelde restoran menülerini ve satışta olan diğer fiziksel ürünleri listeler. Nadir durumlarda ise sosyal sorumluluk ve bilgilendirme olarak karşımıza çıkabilir. Ama el ilanı dediğimiz şey öyle bir şey ki, hedef kitlesi bu kağıdı bir paçavra gibi fırlatıp atabilir. O yüzden tasarımı ve özellikle kapağı çok etkileyici olmalıdır. Okuyucunun dikkatini çekmelidir. Profesyonel bir program olan InDesign, işte tam bu noktada devreye giriyor. Elbette tasarımcının hayal gücü ve reklamcılık deneyimi de bir hayli önemli.

9. Kartpostal

Adobe InDesign ile neler yapılabilir sorusunun 9. cevabı olan kartpostal tasarımı ile devam ediyoruz. Görüyorsunuz gerçekten InDesign programının elinden gelmeyen iş yok. Kartpostallar genelde iki şekilde karşımıza çıkarlar. Birincisi özel günler için tasarlanmış kartpostallar. İkincisi ise içinde bulunduğu şehrin tarihi ve kültürel yapısını yansıtan, hatıralık kartpostallar.

Maalesef kartpostal kültürü artık bir hayli eskidi. Üç beş kişi dışında ne toplayan kaldı ne de satan. Yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde durum nasıl bilmiyorum ama ülkemizde kartpostal bulmak neredeyse imkansız bir hal aldı.

10. Çizgi Roman

Çizgi roman tasarımı da InDesign nerelerde kullanılır sorusunun cevaplarından yalnızca bir tanesi. Ama yanlış anlaşılma olmaması açısından şimdi yazacaklarıma dikkat edin. Çizgi roman karakterleri ve sahneleri InDesign ile çizilmiyor. Genelde Ipad veya normal karakalem ile çiziliyorlar. Daha sonra bu sahneler InDesign gibi bir mizanpaj programı ile birleştirilip, bir bütün haline getiriliyorlar. Bütün bu işlemlerin sonucunda da severek okuduğumuz çizgi romanlar oluşuyor.

En önemli 10 Adobe InDesign kullanım alanları bunlardı. Muhakkak atladığım bir kaç kullanım alanı da vardır. Ama en önemlilerini kısaca özetlemiş olduk. Şimdilik bunları bilmeniz yeterli. Sormak veya eklemek istediğiniz bir şey olursa aşağıda bulunan yorum kısmını kullanabilirsiniz. Okuduğunuz için çok teşekkürler, kendinize iyi bakın ve hoşça kalın!

Exit mobile version