Bir başka efsane Adobe programı ile karşınızdayım. Adobe Illustrator genel olarak grafik, illüstrasyon, vektör ve dijital çizim yapmaya yarayan çok güçlü bir program. Zaten Illustrator adı da illüstrasyon yapan anlamına geliyor. Siz de taktir edersiniz ki Adobe gerçekten isim seçiminde bir numara. Neyse bunları geçelim ve asıl sorulara gelelim. Illustrator kullanım alanları nelerdir? Adobe Illustrator nerelerde kullanılır?
ADOBE ILLUSTRATOR BENZERİ PROGRAMLAR
En can alıcı sorularımız bunlardı. Cevapları ise oldukça basit. Illustrator her türlü görselde kullanılabilir. Amaç ister reklam olsun ister dikkat çekme hiç fark etmez. Hedeflenen şey sanat bile olabilir. Illustrator ile neredeyse her şeyi yapabilirsiniz. Şimdi Illustrator ile spesifik olarak yapabileceklerinizi tek tek sıralıyorum.
Adobe Illustrator kullanım alanları:
1. İllüstrasyon
İllüstrasyon nedir? Sanatçının duygu ve düşüncelerini, karşı tarafa görsel olarak geçirmek için yapmış olduğu çizimlere denir. Bu çizimler fiziksel ve dijital ortamda yapılabilirler. Yukarıdaki görselde görmüş olduğunuz her bir obje ayrı bir illüstrasyon. Yani bu görsel, çeşitli illüstrasyonların bir planda birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Kaynak dosyasını Adobe Illustrator ile açarsanız her bir karakterin ve objenin yerini değiştirebilirsiniz. Bu objeleri döndürebilir, renklerini değiştirebilir ve farklı bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Bu illüstrasyonları tamamen hareketlendirip video yapmak istiyorsanız o zaman da After Effects kullanım alanları bölümüne bakın. Çünkü Illustrator ile yalnızca görsel hazırlayabiliyoruz.
Birinci maddede hepinizin zaten bilmiş olduğu bir Illüstrator kullanım alanı olan illüstrasyon görsel sanatını inceledik. Illustrator ile illüstrasyon yapma işlemi ise aslında sadece başlangıç. Bu program daha neler yapıyor saymakla bitmez. Buyurun devam edelim.
2. Logo
Ürünler, firmalar, Youtube kanalları, web siteleri, uygulamalar ve futbol takımları gibi bir çırpıda akla gelen bu markaların hepsinin bir logosu var. Peki logo yapmak denince akla ilk gelen program hangisi? Ta da! Doğru bildiniz, tabii ki de Adobe Illustrator. Bu sektörde logo yapan grafik tasarımcıların neredeyse tamamı Adobe Illustrator programını kullanıyor. Elbette bunun çeşitli sebepleri var. En başta programın erişilebilirliği, popülerliği, kullanım kolaylığı ve gelişmiş özellikleri gibi maddeler akla geliyor. Teknik açıdan bakacak olur isek bu sefer de .ai dosya formatının çıktı ve baskı işlerindeki kalitesinden söz edebiliriz.
Bir grafik tasarım şirketinde işe girerek Illustrator ile logo tasarımı yapabilir, güzel paralar kazanabilirsiniz. Elbette illa ki bir şirkete girmenize veya şirket kurmanıza gerek yok. Fiverr ve Bionluk gibi freelancer sitelerinden de iş bağlayabiliyorsunuz. Hatta Instagram gibi sosyal mecralardan bile bir sürü grafik tasarım işi bağlayabilir, Illustrator ile logo tasarımı yapabilirsiniz. Yani seçenekleriniz bir hayli çok.
3. Sosyal Medya İçeriği
Youtube küçük görseli olsun, filigranı olsun, banner olsun ve hatta kanal ikonu olsun hepsini illustrator ile yapabilirsiniz. Elbette sosyal medya çatısı altında bir tek Youtube yok. Instagram paylaşımları, Facebook paylaşımları, twitter, v.b. bir çok sosyal medya sitesi için illustrator ile içerik hazırlayabilirsiniz. Yalnızca paylaşımlar da değil, sosyal medya için profil fotoğrafları, ikonlar ve bannerlar da illustrator ile hazırlanabiliyor.
Yukarıda bir çırpıda aklıma gelen sosyal medya sitelerini yazdım. Ancak internet aleminde şimdi aklıma gelmeyen yüzlerce sosyal medya sitesi mevcut. Bütün bu sitelerde paylaşmak üzere Adobe Illustrator ile sayısız görsel içerik üretme şansımız var. Siz sanatçısınız, bu program da sizin tuvaliniz.
4. Site Görselleri
Bu sitede görmüş olduğunuz görsellerin tamamı Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop ile hazırlandı. Bakınız photoshop kullanım alanları. Adobeders sitesinin görsellerini stok fotoğraf sitelerinden alıyorum. Ardından bu vektör ve fotoğrafları yukarıda saymış olduğum iki programla birlikte açıyorum. Hepsini tek tek düzenliyorum, konuyla ilgili hale getiriyorum ve özgünleştiriyorum. Eğer ortaya çıkan ürün görsel anlamda beni tatmin ediyorsa siteye ekliyorum. Siz de bu program ile kendi sitelerinizin görsellerini hazırlayabilirsiniz. Ya da başka siteler için belirli bir ücret karşılığında özel görseller tasarlayabilirsiniz. Site görselleri de Illustrator kullanım alanları arasındaydı.
5. İkonlar
İkonlar genellikle logoların küçültülmüş halleri olarak seçilir. Bu pek çok sitede, uygulamada ve markada böyledir. Ancak her zaman logo ve ikon aynı olacak diye bir kaide yok. Eğer logo çok fazla detay içeriyorsa küçültülüp ikon yapıldığı zaman bu detaylar kaybolur ve kötü bir görüntü ortaya çıkar. Öyle durumlarda ise daha basit ve daha anlaşılır bir ikon tasarlanır.
Bilgisayarınızın masa üstündeki ikonların büyük bir kısmının illustrator ile yapıldığını biliyor muydunuz?
Logo yapımında Illustrator kullanımından bahsetmiştik. Bu durum ikon tasarımında da farklı değil. Illustrator ile harika ikonlar tasarlayabilirsiniz. Üstelik .svg ve .ico gibi düşük dosya boyutuna sahip uyumlu ikon formatlarıyla çıktı alma şansınız da var.
6. Davetiyeler
Nikah, nişan, düğün, sünnet ve açılış gibi pek çok etkinliğin davetiyesi olur. Eminim bir çoğunuz bu davetiyeleri görmüştür hatta almıştır. Peki bu davetiyelerin nasıl tasarlandığını hiç düşünmüş müydünüz? Belki düşündünüz belki düşünmediniz hiç fark etmez. Her halükarda bu sorunun cevabını vereceğim zaten. Adobe Illustrator kullanım alanları arasında davetiye tasarımı da var. Bu program ile davetiyelerin ölçeğini, renklerini, mizanpajını, tipografisini ve genel tasarımını rahatlıkla yapabilirsiniz.
Çok özel günlerin davetiyeleri de çok özel olmalıdır. Sağ olsun Adobe Illustrator, bu çok özel tasarımları yapmamıza olanak sağlıyor.
7. Google ve Facebook Reklamları
Google reklamları dediğimiz reklam türü, uygulamalar, Youtube ve internet siteleri üzerinde karşımıza çıkar. Bu sayfada bile ilgili alanlarda reklamlarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu reklamlar genelde iki türdedir. Video reklamlar ve görsel reklamlar. Youtube tamamen video reklam kullanırken, internet siteleri ve Facebook hem video hem de görsel reklam kullanır. Şimdi Illustrator ile video yapılmadığını biliyoruz. Ancak görsel reklamlar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Illustrator programını ressamın tuvali gibi düşünün. Üzerine her şey çizilebilir. Bu sanat olur, reklam olur, davetiye olur, sosyal medya içeriği olur yani olur oğlu olur.
Sonuç itibariyle Illustrator nerelerde kullanılır sorusunun cevaplarından bir tanesi de reklam tasarımıdır.
8. Broşürler
Reklam amaçlı elden dağıtılan bilgilendirme kağıtlarına broşür diyoruz. Bu broşürler bir ürün, marka, sosyal sorumluluk veya kişi hakkında kısaca bilgiler verir. Bu bilgileri verirken görsel anlamda okuyucuya hitap etmek de bir hayli önemlidir. İşte bu yüzden kaliteli bir broşür hazırlamak için, Adobe Illustrator gibi profesyonel bir programdan yararlanmalıyız.
Broşürler, bir yemek menüsü veya dükkan kataloğu gibi de karşımıza çıkarlar. Müşteriye ve okuyucuya harekete geçirici mesajlar vermek de broşür tasarımının bir parçasıdır. Yani diyeceğim şu ki, tasarım yapmak için sadece yaratıcılık ve illüstrator bilgisi yetmeyebilir. İnsan psikolojisini de etüd etmek, bu sektörde yıldızlaşmak için olmazsa olmaz.
9. Sertifikalar
Eğitim, okul, kurs ve katılım sertifikaları da belirli bir tasarıma ihtiyaç duyar. Belki sertifikayı yalnızca bir kağıt parçası olarak görüyor olabilirsiniz. Sonuç itibariyle kişinin bilgi birikimini sertifikanın görüntüsü belirlemiyor. Ama insanlar yine de sahip oldukları sertifikayı övünçle sergilemek isterler. İşte tam olarak buyüzden sertifika tasarımı da ayrı bir sektör dalıdır. Aksi taktirde kimse sertifika ile uğraşmaz, a4 kağıdına mezun olmuştur yazar ve geçerdi.
Adobe Illustrator kullanım alanlarından birini daha böylece belirtmiş olduk. Günün birinde Adobe Illustrator uzmanlık sertifikası aldığınızda, almış olduğunuz sertifikanın tasarımı da bizzat Illustrator ile yapılmış olacak. Bu da böylece enteresan bir enstantane, bir ironi olarak aklınızın bir köşesinde bulunsun.
10. Menü Tasarımı
Kusura bakmayın bu sonuncu Illustrator kullanım alanı ile karnınızı birazcık acıktırmış olabilirim. Ama bu maddeyi de paylaşmasaydım olmazdı. Restoranlar, steakhouse’lar, kebapçılar, balıkçılar, çiğ köfteciler, tatlıcılar ve diğer bütün yemek sektöründeki işletmeler menü kullanır. Bu menüler yemeklerin adını ve fiyatını mutlaka içerir. Kimi menüde yemeklerin görselleri görünürken kimisinde sadece yemek isimleri vardır. Menü tek parça kağıt halinde sade olabileceği gibi bir kitap gibi sayfa sayfa da olabilir.
Çok çeşitli faktörlere ve elementlere bağlı bir tasarımdan söz ediyoruz. Peki bu tasarımı en iyi hangi program yapabilir? Evet doğru bildiniz. Cevap yine Adobe Illustrator olacaktı. Bir sürü sosyal medya, Youtube ve site için tasarımlar yaptım. Hazırladığım logoların haddi hesabı yok. Ama size bir şey söyleyeyim. Beni en çok tatmin eden tasarımlarım menü üzerineydi. Sizin hazırlamış olduğunuz menü, restoranın her masasına girdiğinde ve insanlar ona bakarak yemek söylediğinde farklı bir haz yaşıyorsunuz. Aynı hazzı diğer tasarımlarda yaşamak bu kadar mümkün değil.
Böylelikle on maddede Adobe Illustrator ne için kullanılır ve ne işe yarar sorularını cevaplamış olduk. Hepinize bol tasarımlar diliyorum. Tabi yanında da bol kazançlar.
Vakit ayırdığınız için teşekkürler sevgili dostlar. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Umarım en kısa sürede hak ettiğiniz yerlere gelir, emeklerinizin meyvelerini toplarsınız. Bu yolculuğunuzda yanınızda olabilmem için adobeders.com web sitesini tarayıcınızın yer imlerine mutlaka ekleyin. Son olarak sizlere hazırlamış olduğum bir başka inceleme yazısını, After Effects kullanım alanları sayfasını bırakıyorum. Şimdilik hoşça kalın.