Adobe After Effects devrim niteliğinde bir video montaj programı. Üstelik rakiplerine devasa farklar atmış ve sektörün tek hakimi olmuş durumda. Yılların ARGE çalışması, teknik analizi, uzman kadrosu ve devasa bütçesi böyle bir ürünü getirip karşımıza koydu. Peki grafik tasarım işlerine yeni girecekler için en can alıcı soruları soralım. After Effects kullanım alanları nelerdir? After Effects nerelerde kullanılır?
Şöyle söyleyeyim bu programın kullanım alanları saymakla bitmeyecek kadar fazla. Uzman motion designer ekipleri, grafik tasarımcılar ve montajcılar en çok Adobe After Effects programını kullanıyorlar. Bunun sebebi programın gelişmiş özellikleri, kullanıcı kolaylığı ve bir nevi artık sektörde evrensel hale gelmiş olması. Demin kimlerin After Effects kullandığını kısaca anlattım. Şimdi ise sizler için After Effects nerelerde kullanılır sorusunu cevaplayacak olan listeyi çıkartıyorum. İşte Adobe After Effects kullanım alanları:
1. Kurgu / Montaj
Adobe After Effects kelimenin tam anlamıyla sektörün bir numaralı kurgu ve montaj programı. Yani bu işin içinde amatör olsun profesyonel olsun kime sorarsanız sorun, neredeyse herkesin ilk tercihi mutlaka After Effects olacaktır. Televizyonlarda, sinemalarda ve bilgisayar ekranlarında izlemiş olduğunuz görüntülü videoların hepsi kurgu ve montaj aşamalarından geçiyor. Bu da ayrı bir çalışma alanı yaratarak kurgu ve montaj ekiplerine fazlasıyla değer katıyor. İşte Adobe After Effects de bu sektörün yazılımsal anlamda parlayan yıldızlarından.
Sonuç itibariyle gerek kurgu olsun gerekse de montaj olsun, Adobe After Effects bu işin üstesinden gelmeyi biliyor. Zaten bu işleri yapabilmesi için üretilen After Effects için bir numaralı kullanım kategorisini böylece açıklamış oldum. Şimdi kısaca Adobe After Effects ile yapılabilen kurgu ve montajlara bir kaç örnek verip ikinci kategoriye geçiş yapacağım.
After Effects ile yapılabilen kurgu ve montajlar:
- Youtube videoları.
- Reklam videoları.
- Video slaytlar.
- İntrolar.
- Filmler, klipler ve komik videolar.
- Tanıtıcı, eğitici, öğretici, ilham verici, v.b. kısaca her türden video.
2. Animasyon
Youtube ve televizyon reklamlarında görmüş olduğunuz iki boyutlu animasyon reklamların neredeyse tamamı After Effects ile yapılıyor. Bunun en büyük sebebi After Effects programının fazlasıyla yaygın ve çok yönlü bir program oluşu. Yani kısaca After Effects ile yapamayacağınız iş yok. Bu yazılımın elinden her şey geliyor. Özellikle de 2d animasyon. Ek olarak söyleyeyim benim de After Effects kullanırken yapmayı en çok sevdiğim işlerden birisi iki boyutlu animasyon yapmak. Çünkü hem yapması kolay hem de yaratıcılığımı ortaya koymama izin veriyor.
Siz de amatör veya profesyonel şekilde After Effects kullanarak 2d animasyonlar yapabilirsiniz. Bu işi hobi amaçlı yapabileceğiniz gibi para kazanmak için de yapabiliyorsunuz. Bir grafik tasarım firmasında tasarımcı olarak kariyer düşünebilirsiniz. Elbette işinizi evinizden freelancer olarak da yürütebileceğinizi unutmayın. Freelancer iş yaparken müşterilere ulaşmak için kaliteli bir web sitesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bionluk ve fiverr gibi sitelerde açacağınız ilanlar da elbette müşterilere ulaşmanızda hayati önem taşır. After Effects ile para kazanma işlemi de bu şekilde oluyor arkadaşlar.
Animasyon reklamcılığın son yıllarda bu kadar ön plana çıkmasının sebepleri ise saymakla bitmez. Geleneksel reklama nazaran oyuncu, set ve dekor masrafı olmaması başlı başına bir artı. Ek olarak animasyon reklamlar, müşterilerin dikkatini fazlasıyla çekmeyi başarıyorlar.
After Effects animasyon çalışmaları ile yapılabilenler:
- Animasyon reklamlar.
- Çizgi filmler.
- Tanıtıcı animasyonlar. (Ürün, uygulama, web site, v.b.)
- Açılış ve kapanış videoları. (İntro & Outro)
- Hatırlatıcı abone ol ve takip et animasyonları.
- Eğitici animasyon videoları.
3. Efektlendirme
Videoların olmazsa olmazı efektlendirmeler de After Effects kullanım alanlarına giren bir olgu. Eğer videonuza efekt eklemek istiyorsanız yine elbette ilk tercihiniz After Effects olmalı. Çünkü After Effects yüzlerce hatta belki de binlerce video efektine sahip bir uygulama. Efekt dendiği zamanda da yine akla gelen After Effects zaten ismiyle bile efekt konusunda uzmanlığını gizlemiyor.
Türkçesiyle sonradan eklenen efektler anlamına gelen After Effects bu hususta kelimenin tam manasıyla uzman.
Şimdi önümüze bir video koyalım. Bu video kamera, telefon veya dijital ortamda çekilmiş olabilir. Asıl amacımız bu videoyu yayınlamak ve insanlara beğendirmek olsun. Videomuz kalitesiz bile olsa kullanacağımız efektlerle daha etkileyici, ilgi çekici ve etkili olabilir. Hele bir de elimizde kaliteli bir video varsa, kapsamlı bir efekt çalışmasıyla profesyonel seviyede çalışmalar ortaya koyabiliriz. İşte Adobe After Effects de burada devreye giriyor ve kullanım alanı olan efektlendirmede harikalar yaratıyor.
After Effects ile yapılabilen video efektleri:
- Blur.
- Sharpen.
- Renk.
- Keying.
- Matte.
- Perspektif.
- Geçişler.
- Işıklandırma.
- Gölgelendirme.
- Maskelendirme.
- Aslına bakarsanız dizi, film, klip ve her tür videoda karşınıza çıkabilen bütün efektler.
Böylelikle Adobe After Effects ile neler yapabilirim sorusunu cevaplamış olduk. Değerli vaktiniz için çok teşekkür ederim. Bundan sonra top sizde. After Effects ile yapacağınız çalışmalarda başarılar diliyorum. Unutmayın ki bu işte en önemli yardımcınız sabır. Son olarak da müşteri memnuniyetini ön plana koyan çalışmalar yapmaktan asla vaz geçmeyin diyorum. Adobeders sitesini tarayıcınızın yer imlerine eklemeyi unutmayın ve şimdilik hoşça kalın.
İlginizi çekebilecek bir başka konu: