Adobe programlarından Premiere Pro, video kesip biçmeye ve montaj yapmaya yarayan profesyonel bir yazılımdır. Video edit yapmak isteyenlerin her zaman ilk tercihi olmuştur. Muhakkak bunun en büyük nedeni de Premiere Pro programının fazlasıyla kullanıcı dostu olması. Kullanımı bu kadar kolay olduğu için fazlasıyla yayılmış olan Premiere Pro programının özellikleri bununla da sınırlı kalmıyor. Hem rakiplerine nazaran daha hızlı hem de daha stabil olan Premiere Pro, 2021 yılı itibariyle neredeyse sektörde tekel olacak kıvama geldi O halde bilmeyenler ve merak edenler için Adobe Premiere Pro kullanım alanları nedir ne değildir uzun uzun cevaplayalım.
PREMİERE PRO BENZERİ PROGRAMLAR
Premiere Pro ile kurgu yapılır, montaj yapılır ve edit yapılır. Yani videolar düzenlenir, kırpılır, kesilir ve birleştirilir. Kısaca Premiere Pro video düzenlemeye yarar. Üniversitelerin grafik tasarım bölümlerinde de Premiere Pro dersleri verilir. Tabi bu kadar üstünkörü anlatıp konuyu kapatmayacağım. Aşağıda Premiere Pro kullanan kişilerin yapmış oldukları işleri ve çıkarttıkları videoları nerelerde kullandıklarını listeleyeceğim. Buyurun, Adobe Premiere Pro kullanım alanları:
1. Filmler
Avatar, Deadpool, Gone Girl, The Social Network ve Terminator Dark Fate gibi filmlerin Adobe Premiere Pro ile düzenlendiğini biliyor muydunuz? Bu tarz büyük bütçeli yapımlarda kullanılan bir programın evimizde bulunan kişisel bilgisayarımızda olması ne kadar da şaşırtıcı. Tekrardan Adobe markasına bu gelişmiş uygulamaları bizlerle buluşturduğu için teşekkür etmek istiyorum.
Siz de kendi kısa filmlerinizi Premiere Pro ile rahatlıkla düzenleyebilirsiniz. Yukarıda sadece bütçesi büyük filmlerden bahsettim. Belki de küçük büyük on binlerce film Adobe Premiere Pro yardımı ile hazırlandı. Yani haberiniz olsun bu programı bir süre kullandıktan sonra izlediğiniz filmlere farklı bir gözle bakmaya başlayacaksınız. Bu sahnede bu işlem uygulanmış, bu filtre geçilmiş ve bu efekt verilmiş gibi tespitleri yapabileceksiniz. Ama uyarıyorum, işin tekniğini bildiğiniz için amatörlükleri kolayca fark ederek izlediğiniz bazı filmlerden soğuyabilirsiniz. Elbette bunun tersi olarak üst düzey yapımları daha da bir taktir ederek izleyeceğinizi de bilin istiyorum.
2. Youtube Videoları
2021 yılı itibariyle Premiere Pro programı belki de en çok Youtube videosu hazırlamak için kullanılıyor. Düşük aboneli daha amatör kanalların daha Premiere Pro programını keşfettiğini pek sanmıyorum çünkü program ücretli. Ancak emin olun belirli bir başarıya ulaşmış orta-büyük ölçekli youtuber kitlesinin neredeyse tamamı Premiere Pro ile içli dışlı.
Bunun nedenlerinin başında programın popülerliği geliyor. Ardından da elbette programın kalitesi, kullanım kolaylığı ve sürekli güncellenmesi.
Siz de Youtube içerik üreticisi olacaksanız veya hali hazırda öyleyseniz Premiere programına geçiş yapın derim. Tabi herkes youtuber olacak diye bir şey yok. Freelancer olarak aldığınız işlerde de elbette Premiere Pro kullanan sayısı bir hayli fazla. Artık ne iş yapıyor olursanız olun, video düzenlemeniz gerekiyorsa benim size önerim Premiere Pro olacak.
3. Haberler
Haber kanalları da, sık sık Premiere Pro kullanarak kurgu hazırlarlar. Kurgu dediysem çekilen görüntülerden istenilen haberin, en can alıcı kısmının güzelce düzenlenip izleyiciye sunulmasından bahsediyorum. Yani koca koca kameralar ile ter döken haber kameramanlarının çektiği videoların yayın hazırlanması da Premiere Pro kullanım alanları içerisinde.
Bu yazıyı okuduktan sonra haberleri bile farklı bir gözle izlemeye başlayacaksınız. Hele bir de Premiere Pro programında uzmanlaşırsanız her haberi ve videoyu farklı bir mantıkta izleyeceksiniz. Kim bilir, grafik tasarım işlerinde kendinizi geliştirdikten sonra belki bir haber kanalında işe başlar kurgu yaparsınız. Kurgu işleri o kadar çok sektörde kullanılıyor ki Premiere Pro bilen insan aç kalmaz.
4. Reklamlar
Reklamlarda da Premiere Pro sık sık kullanılıyor. Özellikle kurgusu olan Youtube ve televizyon reklamlarında. Ama After Effects ile yapılan 2d animasyon reklamlar bu dönemde biraz daha ön plana çıkmaya başladılar. Bunun sebebi de virüs sebebiyle set, oyuncu, kameraman ve yönetmen ayarlamanın daha zor olması. Yine de uzun yıllardır reklam filmlerinde kullanılan Premiere Pro kısa vaade de yerini kimseye kaptırmayacaktır bundan emin olabilirsiniz.
Reklam kategorisine film ve oyun trailer videolarını ekleyebiliriz sanırım. Yeni çıkacak bir oyun trailer / tanıtım videosunda da özel olarak çekilmiş sahnelerin Premiere ile birleştirilip kolaj haline getirilmiş halini izliyoruz. Yani bu programın kullanım alanları derya gibi geniş.
5. Vlog
Vlog dediğimiz şey son yıllarda popülerleşmiş bir kavram. İnsanların düşüncelerini, fikirlerini, ıvır ve zıvırlarını yazdığı blog kavramının video haline dönüştürülmüş haline vlog diyoruz. Açılımı ise video-log.
Özellikle Youtube kanallarında karşımıza çıkan vlog içerikler genelde yayıncının bir gününü içerir. Kim bunu izler bilmiyorum ama izleyenler var. Tabi bu vlog işini kalite olarak yapanlar da yok değil. Özellikle yurt dışına ve tatil bölgelerine gidip mekanları tanıtan vlog videoları izleyenleri bir nebze anlayabiliyorum. Tanınmış vlogger videolarının da Premiere Pro tedrisatından geçtiği aşikar. Yoksa kamerayı aç, kaydet ve Youtube kanalına yükle. Öyle kolay olsa herkes yapardı.
6. Instagram Videoları
Instagram hesabını profesyonel olarak kullanan ve influencer olmayı meslek haline getirmiş kişiler de videolarında Premiere Pro gibi profesyonel programlar kullanıyorlar. Özellikle IGTV videolarında sık sık Premiere Pro kullanıldığını biliyorum. Yapılan işlem videonun 1080×1920 çözünürlüğüne getirip render alınması. Sonra içerikler kolayca ve profesyonelce Instagram IGTV bölümüne yüklenebiliyorlar.
7. Tiktok
Son zamanlarda dünyada ve Türkiye’de haddinden fazla popülerleşen TikTok, bir video paylaşım uygulaması. Bu videoların hazırlanması, düzenlenmesi ve filtrelenmesi de Adobe Premiere Pro kullanım alanlarına giriyor. Aslında Tiktok videoları çoğunlukla amatör tarzda. Çok fazla videonun profesyonelce hazırlandığını söyleyemeyiz. Ama TikTok kurumsal markalar ve büyük yatırımcılar için çok geniş bir pazar haline geldi. Böyle olunca da hem Influencer tayfası hem de kurumsal markalar daha profesyonel videolar yayınlamaya başladılar. Bu da bizim programımıza TikTok üzerinde yeni bir kullanım alanı açmış oldu.
8. Podcast
Ses düzenleme işlemlerinde Adobe Audition gibi programlar daha çok kullanılsa da Premiere Pro programı da kullanılabiliyor. Spotify gibi yalnızca ses ve müzik üzerine yoğunlaşmış ortamlarda yükselen yeni trend podcast. Podcast dediğimiz şey iki veya daha fazla kişinin sohbetinden ibaret. Canlı yayın olmayan Podcast içeriklerinde kesilmesi gereken yerler olabilir, montaj gerekebilir. Nefes alıp verme sesleri kaldırılmak istenebilir. Bütün bu ses montajı ve düzenlemesi için Premiere Pro kullanan pek çok insan var.
Üstelik artık podcast yapımlarının büyük bir çoğunluğu videolu hale geldi. Bunun öncülerinden Joe Rogan uzun yıllardır videolu podcast yapıyor ve şu anda podcast sektörünün bir numarası. Onun izinden giden pek çok podcast kanalı da videolu yayın yapmaya başladı. Bu da Adobe Premiere Pro kullanım alanlarına podcast yayınlarını dahil etmiş oldu.
9. Freelance Projeler
Yukarıda ve aşağıda saymış olduğum bütün işleri freelance olarak yapabilirsiniz. Hemen Fiverr ve Bionluk gibi freelance sitelerine üye olun. Her türlü kurgu, montaj ve video edit yapılır diye ilanınız açın. Sonra gelsin işler, gelsin projeler. Premiere Pro kullanım alanları arasında bulunan freelance yöntemi ile para kazanmak aslında bu kadar kolay.
10. Özel Günlerin Videoları
Düğün olur nikah olur bu tarz insanın hayatında bir kez yaşayabileceği özel günleri ölümsüzleştirmek için videoları kullanıyoruz. Anıların biraz daha canlı kalması ve iyi hatırlanması için bu videolara profesyonel kurgu yapmak hayati önem taşıyor. Bunu da yapabilecek en iyi programın ne olduğunu siz çok iyi biliyorsunuz. Adobe Premiere Pro kullanım alanları listemizi özel gün videoları diyerek burada sonlandırıyoruz.
Vaktiniz için çok teşekkür ederim, gelecek yazılar için adobe ders sitesini kaydetmeyi unutmayın. Siz de Premiere programını en çok hangi işlerde kullandığınızı yorum kısmına yazarsanız çok memnun olurum. Şimdilik hoşça kalın!