Adobe Media Encoder, video ve ses dosyalarını render yapmaya yarayan bir video dönüştürme programıdır. Genelde Adobe After Effects ve Adobe Premiere Pro programlarında oluşturulan kompozisyonların video haline getirilmesine kullanılır. Ama Media Encoder kullanım alanları arasında yalnızca render almak yok. Bu program ile yapılabilen daha başka önemli işlemler de var.
ADOBE MEDİA ENCODER BENZERİ PROGRAMLAR
Eğer grafik tasarım, montaj ve kurgu işlemleriyle ilgileniyorsanız bunları bilmenizde fayda var. Ben de boş durmadım ve ders tadında bir liste çıkarttım. Sizler için özenle hazırlanmış olan Adobe Media Encoder kullanım alanları:
1. Video ve Ses Dosyalarında Sıkıştırma
Video ve ses dosyalarında sıkıştırma yapma işlemine compress diyoruz. Ama ben yine de daha iyi anlamanız açısından başlığı Türkçe atmış bulundum. Şimdi diyelim ki elimizin altında bir video var. Bu videoyu bir şekilde değerlendireceğiz ancak boyutunun çok yüksek olması bizi engelliyor. Bu durumda ne yapmamız gerek? Elbette video sıkıştırma. Bunu da en iyi yapan programların başında Adobe Media Encoder geliyor.
Bu işlem codec yani uzantı değiştirilerek yapılabilir. Video dosyasının bitrate dediğimiz saniye başına bit sayısı düşürülerek yapılabilir. Veya direkt olarak videonun çözünürlüğü düşürülerek yapılabilir. Ortam dosyalarınızın bilgisayarda kapladığı alanı düşürmek için bu üç yoldan birini kullanabilirsiniz. Bu işlemlerin hepsi Media Encoder ile yapılabiliyor. Adobe Media Encoder kullanım alanları arasında bulundan sıkıştırma işlemini de böylece özetlediğimize göre ikinci maddeye geçebiliriz.
2. Render
Adobe Media Encoder programının en çok kullanıldığı alan elbette render alma. İlk paragrafta da belirttiğim gibi kurgu, montaj ve animasyon yapmaya yarayan diğer Adobe programlarının çıktılarını Media Encoder ile alıyoruz. Özellikle After Effects ve Premiere Pro uygulamalarından bahsediyorum. Yani bilmeyenler öğrensin, projeyi After Effects ile yaptım bitti olmuyor. Bu projenin çıktısını almak, video haline getirmek için Media Encoder gibi yardımcı bir render programından yararlanıyoruz.
Media Encoder render işinde ortalamanın üstünde bir hıza sahip. Özellikle Mac bilgisayarlarda bu işlem çok hızlı gerçekleşiyor. Windows bilgisayarlarda ise biraz daha yavaş ancak gelişmiş bir işlemciniz varsa hissetmezsiniz bile. Üstelik Media Encoder ayarlarında bulunan yalnızca mercury playback engine yazılımı ayarını mercury playback engine GPU hızlandırma OpenCL olarak değiştirebilirsiniz. Böylece ekran kartınızın gücü de render işlemine dahil edilir ve daha hızlı sonuçlar alırsınız.
3. Uzantı Değiştirme
Codec veya uzantı dediğimiz formatların değiştirilmesinde de Media Encoder programından yararlanılabilir. Örneğin elinizin altında .mov uzantılı bir video olduğunu düşünün. Ancak sizin bu videoyu kullanacağınız alanda .mov uzantısı kabul görmüyor. Bunu .mp4 veya .avi uzantıları gibi daha yaygın bir formata çevirmeniz gerekir. Bu işlemi yapmak için de Media Encoder programını kullanabilirsiniz. Adobe Media Encoder neredeyse bütün codec, format ve uzantıları değiştirebiliyor. Bu uzantı değiştirme işlemine de convert denildiğinin altını çizelim. Yani kısaca Adobe Media Encoder kullanım alanları arasında video convert işlemleri de büyük yer tutmaktadır.
4. Efekt
Bu son maddenin pek çok okuyucumuzu şaşırtacağın adım gibi eminim. Adobe Media Encoder bir render yapma programı ancak içerisinde video efekt bölümü de mevcut. Bu özellik neredeyse kimse tarafından kullanılmasa da programın içerisinde. Convert yapmadan veya render almadan önce programın içinde bulunan efektlerden istediklerinizi seçip videonuza ekleyebilirsiniz. Doğru efekt seçimi yaptığınız taktirde orta kalite bir videoyu elit bir hale getirebilirsiniz. Profesyonel kurgu ve montajcıların en büyük yardımcılarından biri de yine efektlerdir.
Merak edenler için Adobe Media Encoder efektler:
- Lumetri Görünüm / LUT
- SDR Conform
- Görüntü Kaplaması
- Kaplama Adı
- Zaman Kodu Kaplama
- Süre Ayarlayıcı
- Video Sınırlayıcı
- Ses Yüksekliğini Normalleştirme
5. Kare Hızı
Adobe Media Encoder kullanım alanları listemizde son sırayı kare sayısı değiştirme alıyor. Elinizdeki bir videonun fps değerini yani saniye başına gösterdiği kare sayısını Media Encoder ile değiştirebilirsiniz. Peki neden böyle bir şey yapmak isteyesiniz? Bilemiyorum belki dosya boyutunu düşürmek istiyorsunuzdur. Belki de görüntüyü optimize etmek için bu yola baş vurmuş olabilirsiniz. Biliyorsunuz filmler 24 fps ile yayınlanıyorlar. Daha fazlası film esnasında odaklanmayı zorlaştırıyor ve göz yoruyor.
Tabi kısa videolarda yüksek fps göze hoş gelebilir ancak uzun vaade de pek de kullanışlı bir şey olmadığını bilmemiz gerekiyor. FPS yükseltmek ise pek mümkün değil. Çünkü 24 fps ile çekilmiş bir görüntüyü 60 fps haline getirmek için yoktan 36 kare yaratmanız gerek. Bunu yapabilecek yapay zeka şu anda yok ama ileride olmayacağını da kimse söyleyemez.
Media Encoder ne işe yarar sorusunu bu sayfada cevaplamaya çalıştım. Umarım Media Encoder ile yapılabilecekleri öğrendikten sonra bu programı daha etkili kullanmaya başlarsınız. Vakit ayırdığınız için teşekkürler, adobeders.com sitesini tarayıcınızın yer imlerine eklemeyi unutmayın. Hoşça kalın kıymetli dostlarım.